dinsdag, 20. maart 2012 - 12:43

Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie

Den Haag

Hero Brinkman stapt uit de PVV-Kamerfractie. Dat heeft hij dinsdagmiddag op een persconferentie bekend gemaakt.

De spanningen tussen Brinkman en partijleider Geert Wilders zijn de afgelopen dagen tot een hoogtepunt gestegen. Een van de breekpunten is de kritiek die Brinkman heeft over het Polen-meldpunt van de PVV.

Formeel is met het vertrek de gedoogconstructie weggevallen en komt het kabinet zetels tekort. Toch liet Brinkman weten als eenmansfractie verder te gaan en blijft daarmee het kabinet van Rutte steunen.

Het is niet de eerste keer dat Brinkman met Wilders overhoop ligt. Zo pleit Brinkman al geruime tijd voor meer democratie binnen de PVV en de komst van een jongerepartij. Wilders houdt deze plannen tegen.

Brinkman wil zich de komende tijd richten om een recht populistische volkspartij op te zetten. Volgens Brinkman is er voor de PVV-partij geen toekomst meer.

Reactie Wilders
Geert Wilders noemt het vertrek van Brinkman een tegenslag voor zijn partij, ,,Een triest moment en onnodig''. Toch vindt Wilders het niet nodig om de onderhandelingen in het Catshuis te staken.

De oppositie
Volgens Roemer van de SP is het kabinet nu vleugellam, 'het draagvlak is weg'. Hij adviseert Rutte nieuwe verkiezingen uit de schrijven. De kersverse PvdA-leider Diederik denk er niet ander over. Ook hij vindt dat Rutte naar de koningin moet.
Provincie:
Tag(s):