zaterdag, 7. januari 2012 - 14:08

Het hoge water is nieuw dagje uit!

Lemmer

Voor veel Friezen is het wassende water dat de dijken op veel plekken doet verzwakken een regelrechte ramp. Maar voor veel Nederlanders blijkt het een verfrissend dagje uit waardoor het oude Friese stoomgemaal het aantal dagjestoeristen bijna niet meer kan verwerken.

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is maandagavond 2 januari jl. in werking gesteld om de grote hoeveelheid neerslag te verwerken. De hevige regenval en de verzadigde bodem door de natte decembermaand hebben ervoor gezorgd dat het waterpeil op de Friese boezem aanzienlijk is verhoogd en er slechts beperkt waterafvoer mogelijk is bij Dokkumer Nieuwe Zijlen vanwege de hoge waterstand op het Lauwersmeer.

'Niet te geloven' reageren Hilda Boesjes-Beljon directeur van het bezoekerscentrum en Ido Boonstra chef machinist van het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Afgelopen maandagavond werd het gemaal opgestart. Vandaag, zaterdag 7 januari werd de 10.000ste bezoeker ontvangen.

Voor vandaag zijn circa 30 vrijwilligers ingezet om de grote toeloop van bezoekers te verwerken.

Het ir. D.F. Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Woudagemaal, dat sowieso gemiddeld tien dagen per jaar draait om zijn vaste medewerkers 'vlieguren met stoom' te laten maken, werkt momenteel op volle kracht om de bewoners van Friesland droge voeten te laten houden.
Provincie:
Tag(s):