woensdag, 20. juni 2012 - 17:55

Hillen bezorgd om zijn krijgsmacht door bezuinigingen

Den Haag

Minister van Defensie Hans Hillen heeft de politiek opgeroepen zijn ministerie niet nog eens te confronteren met meer bezuinigingen bovenop de € 1 miljard. 'De krijgsmacht piept en kraakt overal al door de huidige reorganisatie', zo liet hij de Tweede Kamer woensdag weten.

Respijt
Hillen zei 'een bijna dramatische oproep te doen' aan de partijen om de krijgsmacht rust te geven. Naast de € 1 miljard aan bezuinigingen waarmee de defensiebegroting daalt tot ongeveer € 7 miljard, verdwijnen er ook eens 12.000 banen. De herstructurering trekt volgens de bewindsman een dusdanig zware wissel op zijn ministerie dat het 'respijt moet krijgen'.

Niet op orde
Volgens Hillen is de krijgsmacht op dit moment 'niet op orde voor welke ambitie dan ook'. De Politietrainingsmissie in Kunduz en de antipiraterijmissie zijn uitvoerbaar, maar meer dan dit niet. Deze situatie blijft volgens Hillen tot 2014 bestaan, wanneer de reorganisatie moet zijn afgerond.

Leegloop
De inkrimpingen hebben niet alleen een negatief effect op de werving, ook veel personeel verlaat de organisatie. Hillen meent dat de politiek aan deze beweging een positieve bijdrage kan leveren door Defensie de kans
te geven zich te herstellen.

Volgens hem wordt het beeld dat jonge mensen hebben van een carrière bij de krijgsmacht 'wel heel erg duister' zolang de bezuinigingen boven de markt blijven hangen.

Na de huidige reorganisatie telt Defensie ongeveer 50.000 militairen en burgers.
Provincie:
Tag(s):