maandag, 13. augustus 2012 - 10:04

Hittemeting in Utrechtse steden

Utrecht

De komende dagen wordt warm weer voorspeld. Daarom is deze week begonnen met het belevingsonderzoek naar hitte in de stad. In Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Nieuwegein registreren bewoners drie dagen de temperatuur in en om hun huis.

In de steden is het tijdens een warme periode in de zomer vaak warmer dan op het omliggende platteland. Vooral ’s nachts blijft de hitte lang hangen, waardoor mensen last hebben van de warmte en op den duur gezondheids-problemen krijgen. De stad ontwikkelt zich tot een soort Hitte Eiland.

Leefomgeving
Door de klimaatverandering wordt dit warmte probleem groter. De drie organisaties, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), het Milieucentrum Utrecht en IVN- Consulentschap, vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de invloed van groen of juist steen, beton dan wel asfalt op hun eigen leefomgeving. Een terras met alleen
stenen is in de zomer veel warmer dan een tuintje met gras en struiken en bomen. Daarom worden in de steden Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein en Veenendaal de metingen door bewoners verricht. Gewoon thuis, in de eigen woon- of slaapkamer en op het balkon of in de tuin.

Eerder metingen
Zo'n honderdvijftig vrijwilligers hebben een thermometer thuisgestuurd gekregen en zij noteren dagelijks op verschillende tijdstippen de temperatuur binnen en buiten. Eerder deze zomer voerde medewerkers van de Universiteit Wageningen officiële metingen uit in de stad Utrecht. Dit gebeurde via een meetinstallatie op een bakfiets, waarmee meerdere
rondjes door de stad werden gereden. Ook zijn weerstations op diverse plekken in Amersfoort en Utrecht neergezet. De resultaten van de metingen worden geanalyseerd en de heetste locaties in de vier gemeenten in kaart gebracht.

Maatregelen
Op deze locaties wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld de aanleg van geveltuintjes, waterpartijen of bomengroepen. Vorige zomer is al een eerste begin gemaakt met de voorbereidingen. Onder respondenten van de Groene Peiler, de online enquête van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is een vragenlijst uitgezet.
Provincie:
Tag(s):