vrijdag, 1. juni 2012 - 16:59

Hof veroordeelt Apache-bemanning na stroomstoring

Arnhem

De militaire kamer van het gerechtshof te Arnhem heeft vrijdag twee helikopterpiloten, die op 12 december 2007 tegen een hoogspanningsleiding over de Waal vlogen, in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf en een boete. Bewoners van de Tieler- en Bommelerwaard kwamen destijds langdurig zonder stroom te zitten.

De oudste piloot, tevens gezagvoerder en verantwoordelijk voor de navigatie, is wegens zijn schuld aan het vernielen van een elektriciteitswerk en het beschadigen van de helikopter, waarbij hij zijn collega in levensgevaar heeft gebracht, veroordeeld tot 100 uur werkstraf. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie heeft geëist en de militaire kamer van de rechtbank eerder heeft opgelegd.

De jongste piloot bestuurde het toestel op aanwijzingen van zijn collega. Het hof kan niet uitsluiten dat de gezagvoerder een deel van de missie voor hem geheim heeft gehouden, zodat hij min of meer werd overvallen door de opdracht om laag langs de Waal te gaan vliegen.

In zoverre kan hem, anders dan de gezagvoerder, geen onvoldoende voorbereiding worden verweten. Ook de tijdens de vlucht gemaakte fouten zijn hem veel minder zwaar aan te rekenen. Hij moet 1000 euro boete betalen wegens het in gevaar brengen van de veiligheid. Het OM had een werkstraf van 50 uur geëist.
Provincie:
Tag(s):