dinsdag, 3. juli 2012 - 14:04

Hofstadzaak moet deels over

Den Haag

De zaken van twee vermeende leden van de zogenoemde Hofstadgroep, Mohamed F.B. en Yousef E. moeten over. De Hoge Raad vindt de bewijsvoering wat betreft deelneming aan een terroristische organisatie niet voldoende onderbouwd.

Mohamed F.B. en Yousef E. werden in 2010 beiden veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. De veroordelingen van Jason W., Ismail A. en Mohamed El M. en Nouriddin el F. blijven in stand.

Leden van de Hofstadgroep troffen elkaar in 2003 en 2004 in de woning van Mohammed B., de latere moordenaar van Theo van Gogh. Zij bespraken de gewelddadige jihad en wisselden daarover gegevens uit. Yousef E. had mailcontact over de jihad en verzamelde hierover informatie op internet. Mohamed F.B. heeft tijdens de eerder genoemde bijeenkomsten geprobeerd zijn gedachtegoed op anderen over te brengen en hij heeft geld ingezameld voor familieleden van geestverwanten in de gevangenis.

Dit alles wil volgens de Hoge Raad niet zonder meer zeggen dat deze verdachten zelf daadwerkelijk een aandeel hebben gehad in het realiseren van terroristische doelen van de Hofstadgroep. Het hof Den Bosch waarnaar de zaak wordt verwezen moet dit opnieuw onderzoeken, vindt de Hoge Raad.
Provincie:
Tag(s):