dinsdag, 15. mei 2012 - 9:58

Hoge pauselijke onderscheiding voor Leon Frissen

Maastricht

Oud-commissaris van de koningin in de provincie Limburg, Leon Frissen, heeft afgelopen zondag een zeer hoge pauselijke onderscheiding ontvangen. Hij werd vanwege zijn jarenlange inzet voor Kerk en maatschappij benoemd tot commandeur in de orde van Sint Gregorius. Dit is de hoogste kerkelijke onderscheiding voor leken en wordt slechts zelden uitgereikt. De 61-jarige Maastrichtenaar is de vijfde Limburger in de afgelopen twintig jaar die deze eer te beurt valt.

Leon Frissen werd op 24 juni 1950 in Beek geboren. In zijn loopbaan bekleedde hij diverse maatschappelijke, bestuurlijke en politieke functies. Zo was hij tussen 1986 en 1994 Tweede Kamerlid en van 1994 tot 2005 burgemeester van eerst Arcen en Velden en later van Horst aan de Maas. Van 2005 tot 2011 was hij gouverneur van de provincie Limburg. Uit hoofde van dit ambt bekleedde hij diverse bestuursfuncties en ook had hij verschillende andere bestuurlijke onbezoldigde nevenfuncties.

De onderscheiding Orde van Sint Gregorius is de hoogste pauselijke onderscheiding voor leken, die slechts zelden wordt uitgereikt. De orde is in 1831 ingesteld door paus Gregorius XVI en kent een burgerlijke en een militaire afdeling. De orde kent drie klassen: Ridder, Commandeur en Groot-Kruis. De orde wordt verleend aan personen die zich onderscheiden vanwege opmerkelijke verdiensten ten aanzien van Kerk en maatschappij.

De versierselen, behorend bij de onderscheiding, werden door bisschop Frans Wiertz uitgereikt in Maastricht.
Provincie:
Tag(s):