dinsdag, 31. januari 2012 - 18:52 Update: 08-07-2014 0:31

Hoge Raad: afpakken virtueel masker computerspel is diefstal

Den Haag

'Het afhandig maken van een virtueel amulet en masker uit het online spel RuneScape levert diefstal op', zo heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

In deze zaak gaat het over de vraag of het afhandig maken van een virtueel masker en amulet uit het online spel Runescape kan worden beschouwd als diefstal volgens art. 310 van het Wetboek van Strafrecht.

Mishandeld en bedreigd met messen
De verdachte heeft met een medeverdachte het toen 13-jarige slachtoffer meegenomen naar de woning van de medeverdachte. Hier hebben zij het slachtoffer mishandeld en bedreigd met messen om het slachtoffer ertoe te dwingen zich aan te melden op zijn account in het online spel Runescape en de virtuele objecten achter te laten, te droppen, in de virtuele spelomgeving. De verdachte kon vervolgens het virtuele amulet en masker overzetten naar zijn eigen Runescape-account.

Art. 310 Sr beschermt de beschikkingsmacht van de rechthebbende op een goed. Volgens eerdere rechtspraak kan zo'n goed ook een niet-stoffelijk object zijn.

Het hof heeft het volgende vastgesteld. Voor het slachtoffer, de verdachte en zijn medeverdachte hebben hun in het spel door inspanning en tijdsinvestering opgebouwde bezittingen reële waarde. Deze kan hen worden afgenomen.

Het slachtoffer heeft binnen het spel de feitelijke en exclusieve beschikkingsmacht over die objecten. Door het handelen van de verdachte en de medeverdachte is het slachtoffer die macht kwijtgeraakt. Volgens de Hoge Raad heeft het hof hieruit kunnen concluderen dat sprake is van diefstal.

Werkstraf 144 uur
De veroordeling van de verdachte is hiermee definitief. Wegens overschrijding van de redelijke termijn heeft de Hoge Raad de opgelegde werkstraf verminderd tot 144 uur.
Categorie:
Tag(s):