donderdag, 24. mei 2012 - 15:41

Hogere straffen voor heling Frans Hals Museum

Haarlem

Drie Bosschenaren, waaronder een vader en zoon, zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie jaar en negen maanden tot vier jaar. De mannen zijn schuldig bevonden aan heling en witwassen van de opbrengst van vijf schilderijen die in 2002 waren gestolen uit het Frans Hals Museum.

De 57-jarige vader voerde de regie over de heling en het witwassen. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van drie jaar en negen maanden. Zijn 26-jarige zoon krijgt dezelfde straf. Hij had een meer uitvoerende rol, maar is door het gerechtshof ook veroordeeld voor het bezit van wapens en munitie. De andere verdachte krijgt een gevangenisstraf van vier jaar omdat hij zich ook nog schuldig heeft gemaakt aan hennepteelt en diverse inbraakpogingen.

Op 14 april 2010 veroordeelde de rechtbank ’s-Hertogenbosch de zoon tot bijna twee jaar gevangenisstraf, de andere twee verdachten kregen toen beiden anderhalf jaar cel opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep gevangenisstraffen tot 42 maanden. Volgens het hof is echter sprake van een zeer ernstige én omvangrijke vorm van opzetheling en witwassen en legt daarom hogere straffen op.
Provincie:
Tag(s):