vrijdag, 27. januari 2012 - 18:57

Hoofdverdachte Klimop-vastgoedfraudezaak krijgt 4 jaar cel

Haarlem

Hoofdverdachte in het grote vastgoedproces, Jan van V., is vrijdag veroordeeld tot 4 jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bekendgemaakt.

Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, werd veroordeeld voor het leidinggeven aan twee criminele organisaties, verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrift, witwassen, omkoping en wapenbezit.
De rechtbank stelt dat Jan van V. destijds enorme bedragen naar zichzelf en medeverdachten liet vloeien. De rechtbank ziet Jan van V. als de belangrijkste bedenker en leider van de 2 criminele organisaties.

Strafmaatmotivering
De rechtbank rekent het alle elf verdachten zwaar aan dat zij uit hebzucht hebben gehandeld, terwijl het hen -in materieel opzicht- aan niets ontbreekt. Daarnaast telt dat de verdachten met deze frauduleuze handelingen het noodzakelijke vertrouwen van de maatschappij in een eerlijke manier van zakendoen ernstig hebben ondermijnd.

De straf voor van V. valt toch veel lager uit dan de 7 jaar die het Openbaar Ministerie (OM) in september tegen van V. eiste. Het heeft in zijn voordeel meegewogen dat hij -op eigen aandringen- zijn verhaal heeft verteld en zijn positie in het geheel heeft uitgelegd zonder dat hij zichzelf daarbij heeft gespaard. Hij heeft ook, in een vroeg stadium, zelf het initiatief genomen om schadeloosstelling aan benadeelden te betalen.

Van V. werd vrijdag met tien medeverdachten veroordeeld voor de fraude met tientallen miljoenen rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).
Provincie:
Tag(s):