woensdag, 20. juni 2012 - 8:14

Hoogopgeleide kankerpatiënt krijgt vaker ingrijpende medische behandeling dan laagopgeleide patiënt

Uit onderzoek van epidemioloog Mieke Aarts van het Integraal Kankercentrum Zuid in Eindhoven blijkt dat hoogopgeleide kankerpatiënten vaker een ingrijpende medische behandeling krijgen dan laagopgeleide kankerpatiënten.

Ze krijgen ook vaker een behandeling die gericht is op genezing. Mede hierdoor hebben hoogopgeleiden betere overlevingskansen. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Mieke Aarts onderzocht de gegevens van ruim 250 duizend patiënten die tussen 1990 en 2008 kanker kregen. Ze promoveerde dinsdag aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De oorzaak voor het feit dat hoogopgeleiden anders worden behandeld, moet volgens Aarts gezocht worden in het feit dat hoogopgeleiden beter in staat zijn de communiceren met de arts.
Aarts in de Volkskrant: 'Als een arts tegenover iemand zit met een vergelijkbaar opleidingsniveau legt hij waarschijnlijk meer uit. Ook vertelt hij mogelijk eerder welke experimentele behandelingen er zijn.'

Hierdoor hebben hoogopgeleiden betere overlevingskansen. Aarts: Na tien jaar zagen we dat 67 procent van de hoogopgeleide patiënten nog in leven was. Bij de lageropgeleiden was dat 44 procent.'
Provincie:
Tag(s):