maandag, 15. oktober 2012 - 15:21 Update: 08-07-2014 0:46

Hoorapparaat voor je kiezen

Maastricht

Het klinkt als een grap, als science fiction, maar dat is het zeker niet. Horen met je kiezen behoort sinds kort tot de mogelijkheden dankzij een Amerikaanse vinding, met de toepasselijke naam SoundBite.

Onlangs zijn de eerste Europese patiënten met het apparaatje uitgerust in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

SoundBite maakt beter horen mogelijk zonder operatie
“De SoundBite is bedoeld voor patiënten die geen gewoon hoorapparaat kunnen dragen of die aan één kant doof zijn”, lichten KNO-arts prof.dr. Robert Stokroos en audioloog dr. Erwin George van het Maastricht UMC+ toe..

Het apparaat is in de afgelopen jaren ontwikkeld in de Verenigde Staten.
Stokroos en George: “Daar hebben inmiddels al een tweehonderdvijftig patiënten een SoundBite gekregen, en vrijwel iedereen is er enthousiast over. Voor ons reden om dit apparaatje ook in Europa uit te gaan proberen.”

Beugel en microfoontje
Zo’n SoundBite bestaat uit twee onderdelen: een op maat gemaakt beugeltje dat over de achterste kiezen van de bovenkaak wordt geklemd met daaraan een, eveneens op maat gemaakt, uitneembaar plaatje.

Dit staat in verbinding met een klein hoorapparaatje (microfoontje) voor in het ene oor. Hierdoor komt het geluid binnen en via de trilling door het SoundBite-plaatje en het kaakbot wordt het doorgegeven aan het andere oor.

Kiezen
Voorwaarde is dat patiënten beschikken over twee gezonde kiezen in de bovenkaak, anders functioneert de SoundBite niet. De patiënten in Maastricht zijn gescreend door dr. Doke Buurman, tandarts voor bijzondere tandheelkunde, die ze geschikt heeft bevonden en de afdrukken voor de plaatjes heeft gemaakt.

Tot nu toe kon deze categorie slechthorende patiënten uitsluitend operatief worden geholpen met een in het bot verankerd hoortoestel. Jaarlijks wordt deze ingreep in Maastricht bij een vijftigtal patiënten uitgevoerd. De SoundBite vormt nu een mogelijk alternatief voor mensen die om wat voor reden dan ook hier niet voor in aanmerking kunnen of willen komen.

Mooie kans
“In ongeveer anderhalf uur hebben we de SoundBite aangebracht, de software ingeregeld en ingesteld en de patiënt geleerd hoe er mee om te gaan. Want hij of zij bepaalt zelf wanneer de SoundBite uitgaat om op te laden”, aldus Stokroos en George.

“Het is echt een nieuwe optie voor deze categorie mensen die we niet kunnen of willen opereren. Een mooie kans, want onze missie is en blijft zo veel mogelijk mensen zo goed mogelijk laten horen!”
Categorie:
Tag(s):