dinsdag, 25. september 2012 - 19:46

Hoorn wil gemaakte kosten voorkomen ‘Project X’ verhalen

Hoorn

De gemeente Hoorn wil de kosten, die gemaakt zijn om een ‘Project X’ te voorkomen, in rekening brengen bij de initiator. Dat heeft burgemeester Van Veldhuizen dinsdag bekendgemaakt.

Op maandagochtend 24 september verspreidde een 16-jarige jongen uit Hoorn via Twitter een oproep om naar een illegaal evenement in de stad te komen. Ook vroeg hij mensen met veel volgers het bericht te retweeten. Hierdoor bereikte het bericht duizenden mensen.

De politie spoorde de jongen direct op en sprak hem aan op zijn actie. Ook werden zijn ouders op de hoogte gesteld. De politie liet de jongen een bericht op Twitter plaatsen dat het feest niet door zou gaan. Dat had echter niet een duidelijk zichtbaar positief effect.

Kosten
Omdat het onduidelijk was hoeveel mensen op de uitnodiging zouden ingaan, was de burgemeester genoodzaakt om de Politie Noord-Holland Noord, de Mobiele Eenheid, de Spoorwegpolitie, bureau Stadstoezicht en diverse gemeentelijke diensten in paraatheid te brengen.

Ook werden andere maatregelen getroffen, waaronder een algeheel samenscholingsverbod en de voorbereidingen voor een noodverordening. De burgemeester van Hoorn gaat onderzoeken of hij de kosten die hiervoor gemaakt zijn kan verhalen op de initiator.

Rekening
‘Deze jongen heeft de uitnodiging willens en wetens verspreid, en ook nog anderen met veel volgers gevraagd om zijn bericht te retweeten,’ legt burgemeester Van Veldhuizen uit.

‘ Dan ben je bij volle bewustzijn, zeker na Haren, verkeerd bezig. Wij kunnen niet achterover gaan zitten en eens kijken wat er van komt. Er stonden op maandag meer dan 60 mensen paraat om ervoor te zorgen dat zijn stommiteit niet zou kunnen uitgroeien tot een herhaling van de rellen in Haren. Als je je illegale feestje op deze manier denkt te kunnen vieren, en dus ook dwingend aanspraak maakt op schaarse publieke middelen, dan is wat mij betreft de rekening voor jou. ‘

Rustig
‘We hebben er bewust voor gekozen om niet op voorhand zelf mensen op te roepen om weg te blijven,’ legt burgemeester Van Veldhuizen uit. ‘De ervaring leert dat dit soort oproepen juist een uitnodiging zijn voor sommigen, en dat die aandacht aantrekt. Dat wilden wij juist voorkomen'.

Uiteindelijk kwamen er geen mensen naar de afgesproken locatie en bleef het rustig in Hoorn. De burgemeester onderzoekt of het mogelijk is om de kosten van de noodzakelijke voorzorgmaatregelen te verhalen op de initiator. De politie Noord-Holland Noord verhoort de jongen nog deze week.
Provincie:
Tag(s):