zaterdag, 16. juni 2012 - 15:23

Hr. Ms. Van Amstel terug van piratenjacht

Den Helder

Multipurpose fregat Hr. Ms. Van Amstel is vandaag teruggekeerd in thuishaven Den Helder.

Het schip werd afgelopen 3 maanden ingezet om op te treden tegen piraterij rond Somalië. De Van Amstel escorteerde tevens voor het ‘World Food Programme’ varende schepen van de Verenigde Naties.
Het marinefregat vertrok 19 maart naar het Somalische Bassin, de Indische oceaan en de Zuid-Arabische zee voor deelname aan de anti-piraterijmissie Atalanta. De Van Amstel ging niet alleen piraterij tegen, maar verstoorde die ook en beschermde kwetsbare scheepvaart.

Bevrijd

Tijdens de afgelopen missie beëindigde de marine onder meer een kaping. Vanuit de Lynx helikopter werd een verdachte boot met 2 zogenoemde skiffs met ladders gezien. De speciale boardingeenheid ging naar het vaartuig en wist 17 gegijzelde bemanningsleden te bevrijden. De vermoedelijke piraten zijn voor verdere rechtsvervolging overgedragen aan de autoriteiten op de Seychellen.

Lovende woorden

Bij binnenkomst in Den Helder wachtte de bemanning van de Van Amstel niet alleen een warm onthaal door vrienden, familie en plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Rob Verkerk. De militairen kregen ook hun herinneringsmedaille voor vredesoperaties.

Onder toeziend oog van enkele Tweede Kamerleden, reikte directeur Operaties bij de Defensiestaf generaal-majoor Leo Beulen de onderscheidingen uit, maar niet zonder eerst enige lovende woorden uit te spreken. “De gegijzelde bemanning kon dankzij u terug naar huis om bij te komen van de angstige momenten die zij in gevangenschap hebben doorgemaakt. Een fantastisch en dankbaar resultaat.”
Provincie:
Tag(s):