maandag, 15. oktober 2012 - 10:52

Huishoudens bezorgd over energierekening

Utrecht

Bijna twintig procent van de Nederlandse huishoudens maakt zich zorgen over de vraag of men de toekomstige energierekening nog wel kan betalen.

Door stijgende energiekosten verwacht een op de vijf huishoudens op andere uitgaven te moeten bezuinigen. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd onder 1038 huishoudens door onderzoeksbureau GfK. Om huishoudens te helpen met energie besparen organiseert Milieu Centraal samen met vijf bewonersorganisaties de Week van de Energierekening, die vandaag van start gaat.

Een groot deel van de huishoudens heeft geen inzicht in eigen energieverbruik. 44 Procent geeft aan niet te weten of men eind dit jaar moet bijbetalen voor de energierekening, of geld terugkrijgt. Dit aantal is nog hoger onder huurders (49%) en lagere inkomens (53%). Tijdens de Week van de Energierekening kunnen huishoudens nagaan of hun verbruik hoog of laag is, gezien hun situatie.

Grote bereidheid energie besparen
De bereidheid om het energieverbruik te verminderen is hoog, zo blijkt uit het onderzoek. 81% Van de respondenten geeft aan hier mee aan de slag te willen gaan. Huishoudens willen vooral besparen door minder warm water te gebruiken en zuinigere apparaten te kopen. Tijdens de Week van de Energierekening kunnen huurders, eigen woningbezitters en verenigingen van eigenaren (VvE’s) deelnemen aan speciale acties om energie te besparen.
Provincie:
Tag(s):