woensdag, 5. september 2012 - 8:30

Hypotheekrenteaftrek alleen nog voor diegene die ook echt aflost

Voor wie na 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit, gaan andere regels gelden. Dan kunnen alleen nog huiseigenaren die de lening voor hun huis daadwerkelijk maandelijks aflossen hun hypotheekrente nog van de belastingen aftrekken. Alle andere hypotheken, ook die waarbij het voor de fiscus lijkt alsof er wordt afgelost, vallen dan buiten de aftrekregeling. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

De krant schrijft dit op basis van het nog vertrouwelijke Belastingsplan 2013 dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) op Prinsjesdag zal onthullen.
Zijn plan is de uitwerking van de woningmarktafspraak in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, maar gaat verder dan in het Lenteakkoord is afgesproken. Weekers gaat uit van werkelijk aflossen, anders dan de 'Kunduzpartijen' die ook ruimte lieten voor fictief aflossen. In de uitleg van Weekers is straks alleen nog de rente van nieuwe annuïtaire en lineaire hypotheken aftrekbaar.

Het plan van Weekers moet uiteindelijk een besparing van 5,4 miljard euro opleveren. Een nieuwe coalitie of een nieuwe Tweede Kamer kan dit plan wel veranderen, maar dat moet dan wel vóór 1 januari gebeuren.

Het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging Eigen Huis waarschuwden al eerder voor het beperken van de aftrek tot de hypotheekvormen annuïtair en lineair. Ze verwachten dat die beperking de woningmarkt verder op slot zet, dat het aanzienlijk hogere maandlasten oplevert en verdere prijserosie veroorzaakt.
Provincie:
Tag(s):