woensdag, 1. februari 2012 - 14:42

IJsbeeldenfestival Zwolle trekt 140.000 bezoekers

Zwolle

De eerste editie van het IJsbeeldenfestival Zwolle is inmiddels weer achter de rug. Maar liefst 140.000 mensen brachten een bezoek aan de magische wereld van ijs en sneeuw, waarin nautische sagen — van walvis tot piraat — werden uitgebeeld.

Organisator Alfred Guikema spreekt van een groot succes. “We zijn erg tevreden met de komst van 140.000 mensen.” Het komt dan ook niet als een verrassing dat het IJsbeeldenfestival in Zwolle terugkeert. Aan het eind van dit jaar komen de (inter)nationale kunstenaars weer naar het Rodetorenplein om enorme hoeveelheden ijs en sneeuw om te toveren in magische ijs- en sneeuwbeelden. “De eerstkomende jaren blijven we met het evenement in Zwolle”, aldus Guikema.

IJshotel
Ook het ijshotel keert weer terug. Tijdens de afgelopen editie beleefde Zwolle een primeur voor de Benelux: een heus ijshotel, waar gasten de nacht doorbrachten bij een temperatuur van zo’n vijf graden onder nul. Er werd gretig gebruik van gemaakt.

“We spelen wel met het idee om de hotelkamers een halve slag te draaien, zodat de bezoekers van het IJsbeeldenfestival ook een indruk kunnen krijgen van de kamers van het ijshotel.”

Sprookjes van Grimm
De volgende editie van het IJsbeeldenfestival, die te bezoeken is van 1 december 2012 tot en met 27 januari 2013, staat in het teken van de Sprookjes van Grimm. Het is tweehonderd jaar geleden dat de Gebroeders Grimm hun sprookjes optekenden.

Ieder kind in Nederland is wel opgegroeid met de bekende verhalen van Roodkapje, De gelaarsde Kat en Doornroosje. Om het tweehonderd jarig bestaan te vieren heeft Zwolle besloten de stad om te toveren tot Grimmstad. Het IJsbeeldenfestival haakt daar graag op in.

Op dit moment is de afbraak in volle gang. De sprookjesachtige beelden van ijs en sneeuw worden in de Thorbeckegracht te water gelaten, zodat de gracht weer een fikse hoeveelheid schoon water krijgt.

Het IJsbeeldenfestival, dat in december en januari aan het Rodetorenplein gevestigd was, is een van de meest succesvolle winterevenementen van Nederland geworden.
Provincie:
Tag(s):