woensdag, 12. december 2012 - 10:57

IJsberen geboren in Dierenrijk

Nuenen

Afgelopen november zijn er in Dierenrijk, Dé Kinderdierentuin, twee ijsberen geboren.

Een maand eerder hadden de verzorgers de vrouwelijke ijsbeer Frimas afgezonderd van de groep om haar in alle rust jongen te laten krijgen. Frimas (10 jaar) was helemaal voorbereid op een heuse winterslaap én daarmee ook op een succesvolle zwangerschap. Het is een Brabantse primeur, nooit eerder werden er in deze provincie gezonde ijsberen geboren. Deze winter is Dierenrijk zelfs de enige Nederlandse dierentuin met ijsbeerjongen.

Bevallen tijdens winterslaap
“Wat veel mensen niet weten is dat een vrouwelijke ijsbeer alleen in winterslaap gaat als ze zwanger is. Een zwangere buik zie je niet bij een ijsbeer, maar het totale gewicht van Frimas nam wel zichtbaar toe en ze begon in het buitenverblijf te graven. Uiteindelijk had Frimas voldoende vetreserve opgebouwd en was ze klaar voor haar winterslaap”, legt Hoofd Dierverzorger Kris Jansen uit. “Om het voor zowel Frimas als voor de dierverzorgers zo makkelijk mogelijk te maken hadden we in het binnenverblijf een hol nagemaakt in de hoop dat ze daar haar slaapplek zou gaan vinden.
Vanaf dat moment konden we haar namelijk via een infraroodcamera in de gaten houden.

Voorafgaande aan de bevalling was het iedere ochtend heel spannend om de beelden te bekijken”, licht Jansen toe. Op vrijdagochtend 16 november zijn de twee jongen geboren. Frimas heeft de bevalling goed doorstaan en verzorgde haar jongen direct zoals het hoort. Nu de tweeling bijna een maand oud is zijn de verzorgers er zeker van dat ze gezond zijn en goed worden verzorgd. “Uiteraard hebben we ook opnames van de geboorte. Deze beelden zijn inmiddels op de website van Dierenrijk te bekijken en de live beelden worden zelf in het restaurant van Dierenrijk vertoont”, voegt Kris toe.

Kraamfeest
Gezien dat ijsberen bij de geboorte slechts 600 gram wegen zal het nog even duren voordat moeder en jongen buiten zichtbaar zijn. Samen verblijven ze nog een aantal maanden veilig in het hol. Henk, de vader van de tweeling, is samen met de andere twee ijsbeervrouwen wel nog in het buitenverblijf te zien. Zodra de tweeling groot genoeg is om met Frimas naar buiten te gaan organiseert Dierenrijk een kraamfeest.
Op www.dierenrijk.nl/ijsberennieuws kan men de beelden van de geboorte bekijken en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de jonge ijsberen. Op social media kunnen de meest bijzondere momenten gedeeld worden via @Dierenrijk #ijsbeertjes.

Fokprogramma
De European Endangered Species Programme (EEP’s) zijn fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten, toegepast in veel Europese dierentuinen. Aangezien de ijsbeer in een klein aantal Europese dierentuinen voorkomt zijn de mogelijkheden binnen dit programma beperkt. In 2011 heeft er ten behoeve van de EEP een bijzonder transport plaatsgevonden. Frimas is namelijk uit een Canadese dierentuin naar Nederland overgekomen om in Dierenrijk haar eerste nest te krijgen.
Provincie:
Tag(s):