vrijdag, 3. februari 2012 - 13:15

IJsmeesters niet blij met sneeuwval

De Bilt

De hevige sneeuwval die vrijdag over Nederland trekt baart de ijsmeesters in het land grote zorgen. De sneeuw die op het vaak nog dunne ijs valt werkt als een isolatie tegen de kou waardoor de ijsaangroei bijna stilvalt.

Borstelmachines
Omdat het ook vaak nog niet mogelijk is vanwege het dunne ijs om met een borstelmachine het ijs op te gaan om de sneeuw te verwijderen ziet het er op dit moment dus slecht uit voor de schaatsliefhebbers.

Bilts meertje
Ook de ijsmeester van het Biltse meertje kampt met dit probleem. Bij controle van de ijsdikte heeft hij vrijdag maximaal 10 cm gemeten maar er zijn nog veel te veel zwakke plekken. Ook hier heeft het meertje, net als veel andere meren en plassen in het land, de afgelopen dagen te maken gehad met harde wind waardoor grote delen nog open liggen.

-12 graden vorst onvoldoende
De —12 graden vorst die voor vannacht in de Bilt wordt voorspeld zal waarschijnlijk door de isolerende werking van de gevallen sneeuw niet veel ijsaangroei opleveren.

Bovendien zal de sneeuw op het ijs ook niet bevorderlijk werken om een mooie gladde toplaag te krijgen die nodig is om goed te kunnen schaatsen. De vorstperiode in deze winter is dus met een tegenvaller begonnen voor de schaatsers.
Provincie:
Tag(s):