zaterdag, 8. december 2012 - 9:20

IJzel kan zorgen voor spiegelgladde wegen

Arnhem

In de kustgebieden wordt zaterdagmiddag en in de avond neerslag verwacht in de vorm van regen, meer naar het oosten toe kan er ook natte sneeuw of ijsregen vallen. ‘Op een nog bevroren ondergrond kan deze neerslag dan voor ijzel zorgen’, waarschuwt het KNMI de automobilisten zaterdagmiddag.

Afgelopen nacht zijn de temperaturen in Nederland, vanwege de vrijdag al aangekondigde strenge vorst, behoorlijk ver onder het vriespunt gezakt. Op vliegbasis Deelen bij Arnhem in het oosten van het land, zakte het kwik volgens het KNMI tot -12,8 graden.

‘De zaterdag begon daarom ook al koud met op veel plaatsen temperaturen tussen de -5 en -10 graden, lokaal enkele graden lager’, meldt het KNMI zaterdag. Alleen vlak aan zee is het met -2 tot -5 minder koud.

Lokaal gladde wegen
Plaatselijk komt ook een enkele mistbank voor die in de loop van de ochtend verdween. ‘Op de weg is het in het gehele land lokaal glad door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten’, waarschuwen zowel het KNMI als de Verkeersinformatiedienst (VID) zaterdag.

Verder is tot aan het begin van de middag zonnig, maar later in de middag neemt van het noordwesten uit de bewolking toe. Vlak aan zee komt de temperatuur enkele graden boven nul uit, elders blijft het de hele dag licht vriezen.

De wind wordt zuidwestelijk en is zwak, in de kustgebieden wordt de wind westelijk en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Zaterdagavond neemt de bewolking verder toe en gaat er neerslag vallen.

In de nacht naar zondag valt er op meer plaatsen regen of motregen, alleen in het oosten kan de neerslag nog een winters karakter hebben. De minimumtemperatuur wordt al aan het begin van de avond bereikt, dan nog -5 in het oosten tot rond het vriespunt in het westen.

In de loop van de avond en nacht loopt de temperatuur alleen nog maar gestaag op naar rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten tot 7 graden vlak aan zee. De zuidwestenwind neemt boven land geleidelijk in kracht toe naar matig, aan zee neemt de westenwind toe naar vrij krachtig tot krachtig.
Provincie:
Tag(s):