dinsdag, 23. oktober 2012 - 17:58

Illegaal transport van 216 ton lekkende loodaccu's onderschept

Rotterdam

De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Douane Rotterdam hebben een illegaal afvaltransport van 216.000 kg loodaccu’s onderschept. 'Bij het afvaltransport ontbrak de vereiste vergunning', meldt de inspectie dinsdag.

Lekkend accuzuur
Bij het openen van de containers bleek ook dat de lading in de containers niet volgens de regels was verpakt. In alle containers bleek accuzuur te lekken, enkele containers waren reeds beschadigd door het accuzuur. Behalve schade aan de containers levert een dergelijke lekkage ook gevaar op voor schip en bemanning.

De negen containers met het gevaarlijke afval waren afkomstig uit Zuid-Afrika en zouden via Rotterdam naar Israël gaan. Omdat de vereiste vergunning ontbrak, is milieuverantwoorde verwerking van de afvalstoffen in Israël niet gegarandeerd.

De zending is geblokkeerd, met de betrokken buitenlandse autoriteiten wordt overlegd over een milieuverantwoorde afhandeling. De betrokken bedrijven zijn gesommeerd het gevaarlijk afval volgens de regels te verpakken. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):