donderdag, 19. april 2012 - 22:54 Update: 08-07-2014 0:53

‘In 2025 heeft 1,4 miljoen mensen diabetes en zijn er veel meer dementerenden’

Als het zo doorgaat stijgt het aantal mensen met diabetes type 2 in 2025 tot 1,4 miljoen.

Van hen kampt 85 procent met overgewicht of obesitas en de kans dat zij op relatief jonge leeftijd gaan dementeren is groot. Reden voor vier hoogleraren van VUmc en VU om de strijd aan te binden met ongezonde leefstijl.

Dementie is nu nog vooral een ouderdomskwaal. Van de 85-plussers lijdt de helft aan deze ziekte en van de 65-jarigen 3,7 procent. Maar dat is in snel tempo aan het veranderen. Oorzaak: het groeiend aantal dikke kinderen.

"Kinderen van twaalf jaar in een oud en ziek lichaam. Ze lopen een groot risico om suikerziekte, leververvetting en hart- en vaatziekten te krijgen. We weten dat ze rond hun dertigste dood zullen gaan", aldus Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht. "De foute leefstijl is een sluipmoordenaar, omdat de hersenen daardoor al op jonge leeftijd grote schade ondervinden. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten", vult hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder aan. Samen met Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie, en Willem van Mechelen, hoogleraar sociale geneeskunde, luiden zij de alarmbel.

De relatie tussen overgewicht bij jongeren en dementie is voor leken moeilijk te herkennen. De reden: er zijn geen dikke dementerenden. Bij dementie vermindert de eetlust met als gevolg een enorm gewichtsverlies. Dat zo'n patiënt in zijn jeugd een ongezonde leefstijl had wordt dan gemakkelijk over het hoofd gezien.

In het Alzheimercentrum ziet Scheltens jaarlijks zeshonderd van de waarschijnlijk twaalfduizend jong dementerenden in Nederland. "En het aantal demente 40- tot 60-jarigen neemt nog steeds toe", aldus Scheltens. Ook de wereldgezondheidsraad voorziet een probleem. De organisatie publiceerde onlangs een rapport waarin tot 2040 wereldwijd een verdrievoudiging van het aantal dementerenden wordt voorspeld.
Categorie:
Tag(s):