vrijdag, 16. november 2012 - 15:59

In totaal 70 jaar cel geëist voor moord op partner

Den Haag

De advocaat-generaal van het Openbaar Minsiterie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep een maal 20 jaar, twee maal 16 jaar, een maal 10 en een maal 8 jaar gevangenisstraf geëist. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

De straffen zijn geëist tegen vijf verdachten van het om het leven brengen van de man van de hoofdverdachte in zijn woning op 24 december 2009 in Den Haag.

De hoofdverdachte en het slachtoffer lagen in scheiding. De aanleiding voor de moord zou zijn gelegen in het gegeven dat de vrouw uit was op geld van haar ex-man nu het ernaar uitzag dat met de scheiding de vrouw met lege handen zou achterblijven.

In de visie van het OM drongen drie mannen in de vroege morgen van 24 december 2009 de slaapkamer van het slachtoffer binnen, gewapend met een pistool. Het slachtoffer kende de mannen niet. Hij raakte in paniek, probeerde te ontsnappen en om hulp te roepen. Hij had geen schijn van kans.

Hij werd ernstig mishandeld, gekneveld, de ogen bedekt en het ademen bijna onmogelijk gemaakt. Het slachtoffer overleed. Voorafgaand aan het levensdelict zou de hoofdverdachte de mannen hebben aangezet het slachtoffer `een lesje te leren'.

Ze vertelde daarbij het onjuist gebleken verhaal dat de man haar dochtertje had misbruikt en dat het slachtoffer een groot bedrag aan contanten onder het matras verstopt zou hebben.

In de visie van het OM doen alleen zeer lange gevangenisstraffen recht aan de ernst van het feit. "Het slachtoffer is een vreselijke dood gestorven. Alle vijf verdachten speelden hierbij een rol. Er is sprake van handelen met voorbedachte raad en daarmee van medeplegen moord en van diefstal met geweld de dood ten gevolge hebbend," stelt het OM.

"De vrouw wordt gezien als hoofdverdachte. Ze is in de visie van het OM een op geld beluste vrouw die iedereen manipuleert. Haar enige doel in het leven lijkt het hebben van een luxe leventje en daar moest alles en iedereen voor wijken", vervolgt het OM.

"Uiteindelijk leidde dit tot de dood van haar man, de vader van haar twee kinderen. De maatschappij moet zo lang mogelijk tegen deze vrouw worden beschermd. Een celstraf van 20 jaar is dan ook passend en geboden. Ten aanzien van de overige verdachten passen de geëiste straffen bij de rol die ze bij de moord en de diefstal hebben gespeeld", aldus het OM op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachten eerder tot 15 jaar cel voor de ex-vrouw en twee maal 12, een maal 10 en eenmaal 8 jaar cel voor de overige verdachten voor het medeplegen van de moord en diefstal met geweld, de dood ten gevolge hebbend. Het OM en alle verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straffen.

De pleidooien vinden plaats op 23 november, het laatste woord op 7 december as. De uitspraak is naar verwachting op 21 december 2012.
Provincie:
Tag(s):