maandag, 2. juli 2012 - 8:33

Indiase farmaceut gaat vaccins produceren voor de Nederlandse markt

De productiefaciliteit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) wordt maandag door het ministerie van Volksgezondheid verkocht aan het Serum Instituut India (SII). Dit schrijft minister Schippers maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Indiase farmaceut SII gaat nu vaccins produceren voor de Nederlandse markt. Voor de overname hebben de Indiërs 32 miljoen euro betaald. Het NVI blijft gevestigd in Bilthoven. Het bedrijf, dat al jaren verlies lijdt, produceerde onder andere vaccins tegen polio, difterie en tetanus. Al in 2009 besloot het bedrijf te stoppen met met het maken van vaccins, omdat het als kleine producent lastig bleek om tegen een lage prijs een goede kwaliteit te leveren.

Serum Instituut India is volgens het ministerie van Volksgezondheid één van werelds grootste vaccinproducenten, het bedrijf kan grote volumes produceren tegen een lage prijs.

Voor de werkgelegenheid in Nederland heeft de overname geen grote gevolgen, want het ministerie geeft de garantie dat met de verkoop 'vrijwel alle medewerkers van het NVI meegaan naar de nieuwe eigenaar'. Hierover is met de vakbonden overeenstemming bereikt, aldus minister Schippers.

De publieke taken van het NVI, zoals inkoop, opslag en distributie van vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma en het Nationaal Griepprogramma, zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)ondergebracht, evenals de afdeling onderzoek en ontwikkeling.

De grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de vaccins, blijven wel in handen van de Nederlandse staat. Als de Indiërs ooit zouden besluiten te stoppen met de vaccinproductie in Nederland, kunnen de vaccins dus gemaakt worden door een andere partij.
Provincie:
Tag(s):