maandag, 2. april 2012 - 17:37 Update: 08-07-2014 0:53

Innovatiecontracten ondertekend: € 2,8 miljard naar topsectoren

Den Haag

Het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid hebben de innovatiecontracten getekend, waarmee in 2012 ongeveer 2,8 miljard euro beschikbaar komt voor onderzoek en ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten in de topsectoren van de economie.

Dit heeft het ministerie van van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandagmiddag bekendgemaakt.

Het bedrijfsleven draagt hieraan 1,8 miljard euro bij, de overheid 1 miljard euro via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de instituten voor toegepaste kennis (TNO, DLO, ECN, NLR, Marin en Deltares).
Samen met de nieuwe belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling(RDA), het innovatiefonds MKB+ en andere maatregelen loopt de bijdrage van de overheid op tot meer dan 2 miljard euro in 2015.

Sterker uit de crisis
'Met de ondertekening van de innovatiecontracten gaan we van plannen naar doen,' zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).'Door innovatie leveren we een bijdrage aan de oplossing van maatschappelijke uitdagingen dichterbij en maken we de concurrentiekracht van de economie groter. Dit is dé manier om sterker uit de crisis te komen.'

Bron en motor voor innovatie
'De wetenschap fungeert meer dan ooit als bron en motor voor innovatie. De NWO heeft samen met KNAW een grote rol gespeeld bij de innovatiecontracten,' aldus staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

'Daarnaast wil ik het belang onderstrepen van het ongebonden en fundamentele onderzoek, ook buiten de topsectoren. Want juist dit onderzoek vormt de basis van innovaties op terreinen die nu niet kunnen worden voorzien — de topsectoren van de toekomst.'

Samenwerken in topconsortia
Ondernemers en onderzoekers gaan samenwerken aan vernieuwende producten in topconsortia voor kennis en innovatie (TKI). Het kabinet ondersteunt deze consortia jaarlijks met een toeslag van 90 miljoen euro.

Voorbeelden:
Hightech:onderzoek naar informatie en computersystemen waarmee auto’s elkaar kunnen waarschuwen voor gladheid of ongelukken waarmee je autorijden veiliger maakt en filevorming tegengaat.

Life Sciences: onderzoek naar beter gebruik van medische beeldsystemen om bijvoorbeeld kanker of bloedpropjes nauwkeuriger op te sporen.

Tuinbouw: onderzoek naar een app voor de smartphone waarmee je als consumenten direct informatie krijgt over gezondheidsrisico’s(zoals bijvoorbeeld de EHEC-crisis).

WBSO aangepast
Vanaf 2013 wordt de maximale aftrek per bedrijf aan loonkosten voor onderzoekspersoneel verhoogd van 8,5 naar 12 miljoen euro. Hiervoor wordt de WBSO, korting op de loonbelasting, aangepast. De loongrens in de eerste schijf wordt verhoogd van 110 naar maximaal 150 duizend euro.

Uit een evaluatie van de WBSO blijkt dat ondernemers geld herinvesteren in onderzoek, meer risico’s durven te nemen, zelf meer aan onderzoek doen in plaats van het uit te besteden en die onderzoeken beter plannen.

Instituten behouden
Door toezeggingen van bedrijven, kennisinstellingen, provincies en gemeentes blijven hightech-pioniers als het Holstinstituut (hightech) in Eindhoven en Wetsus (watertechnologie) in Leeuwarden behouden.
Categorie:
Tag(s):