maandag, 26. maart 2012 - 9:03

Inspectie beboet politiekorpsen vanwege slechte werkomstandigheden

Diverse politiekorpsen zijn beboet door de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, omdat ze in de afgelopen jaren in de fout zijn gegaan als het gaat om bescherming van agenten tegen agressie en geweld. Dit melden verschillende media maandag.

De Inspectie van SZW onderzocht 18 van de 26 korpsen en stelde vast dat de politiekorpsen wel meer aandacht besteden aan het voorkómen van agressie en het verbeteren van de werktijden, maar dat de zaken nog niet op orde zijn. Daarom kregen 12 korpsen een boete.

Uit het maandag gepubliceerde rapport blijkt dat agenten nog te vaak lange diensten draaien en zo onvoldoende rust krijgen. Hierdoor kunnen agenten overbelast raken of minder alert zijn. Ook worden agenten nog onvoldoende getraind om met agressie en geweld om te gaan.

Over de arbeidsomstandigheden bij de politie zijn de inspecteurs al jaren kritisch. Daarom hebben ze vorig jaar de korpsen heel gericht gecontroleerd. Ze wilden weten of de gemaakte afspraken om de werkomstandigheden te verbeteren ook echt werden nagekomen. Dat bleek lang niet in alle gevallen zo, maar er zijn wel verbeteringen.

Zo is er wel meer aandacht voor werktijden en wordt er meer gedaan tegen agressie en geweld, maar het is nog niet genoeg en de regels worden nog te vaak overtreden. De meeste overtredingen hebben te maken met een te korte rusttijd en diensten langer dan 12 uur. Ook worden politiemensen nog steeds onvoldoende getraind om met agressie en geweld om te gaan.

De politiebonden ACP en NPB zijn niet verrast door deze uitkomst. Gerrit van de Kamp, voorzitter ACP, zegt in de Volkskrant: ''Wel erg teleurgesteld. Er is jarenlang beterschap beloofd, maar er is weinig verbetering in gekomen. We geloven niet meer in verbetering'.

De politiebonden overwegen nu aangifte te gaan doen tegen de korpsen.
Provincie:
Tag(s):