maandag, 22. oktober 2012 - 12:16

Inspectie: Hulpverlening schoot tekort bij vermoorde broertjes Terwolde

Uit een rapport van de Inspectie Jeugdzorg blijkt dat de twee jongens van 7 en 10 jaar oud, die begin dit jaar door hun moeder in Terwolde om het leven zijn gebracht, te weinig aandacht hebben gekregen van hulpverleners. Dit melden verschillende media maandag.

De 41-jarige moeder bracht begin dit jaar in het Gelderse Terwolde haar kinderen om het leven met een overdosis medicijnen. De moeder raakte bij het drama zwaargewond, maar overleefde. Zij geldt als verdachte van de moord op haar kinderen.

Gezinsbegeleidster te intensief betrokken
Zowel bureau Jeugdzorg Rotterdam als de gezinsbegeleidster van Stek Jeugdhulp hebben geen actie ondernomen toen er meerdere signalen binnenkwamen van veiligheidsrisico's voor de kinderen. Volgens de inspectie was de gezinsbegeleidster zo intensief betrokken bij het gezin, dat zij onvoldoende professionele afstand kon houden.
De gezinsbegeleidster heeft achteraf aangegeven dat ze erg loyaal was aan de moeder, bang was voor de vader en 'te veel in het systeem van moeder zat.' Ze kreeg volgens de inspectie onvoldoende ondersteuning van haar werkgever.

Hulpverlening maakt geen risicotaxatie
Al sinds 2010 kreeg dit gezin uit Spijkenisse begeleiding voor de kinderen. Volgens de hulpverlening ging dat goed. Er kwamen echter veel problemen toen de ouders in 2011 besloten te gaan scheiden. Toen trok zowel de vader als een buurvrouw aan de bel over de veiligheid van de kinderen. En de moeder meldde dat de vader de kinderen mishandelde en bedreigde. Maar volgens de inspectie is er toen geen risicotaxatie gemaakt, noch namen Jeugdzorg of Stek structurele maatregelen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Geen contact
Voordat de moeder in december 2011 besloot met haar nieuwe vriend naar een stacaravan in Terwolde te verhuizen, was er al geen contact meer met de vader. Na de verhuizing stokte ook het contact met de moeder.
Provincie:
Tag(s):