donderdag, 10. mei 2012 - 21:21

Instortingsgevaar torens kerk Uithoorn afgenomen

Uithoorn

Bewoners mogen vrijdagmiddag terug naar huis en dan gaat ook het winkelcentrum weer open.

Aan het begin van de middag is de directe omgeving van de Schanskerk in Uithoorn afgezet vanwege een reële dreiging voor de omgeving. De bewoners uit het gebied zijn geëvacueerd. Ook is het winkelcentrum Amstelplein sinds donderdagmiddag afgesloten.

Maatregelen om de situatie weer veilig te krijgen
De gemeente, de brandweer en de aannemer hebben maatregelen getroffen en werken er hard aan om de situatie weer veilig te krijgen. De eerste verbeteringen aan de torens zijn inmiddels gerealiseerd. Zo zijn de ornamenten en windvangers verwijderd. Het risico dat de torens nog afbrokkelen of instorten is daarmee afgenomen, maar nog altijd aanwezig.

Hierdoor kunnen de omwonenden uit voorzorg nog niet terug in hun woningen. De meesten van hen hebben inmiddels een slaapplek gevonden bij familie of vrienden. Voor een klein aantal personen is voor opvang in een hotel gezorgd. Een aantal mensen is in de gelegenheid gesteld om belangrijke persoonlijke spullen uit de woning te halen, zoals medicijnen.

'Zekere voor het onzekere'
Burgemeester Oudshoorn: “We nemen het zekere voor het onzekere. Veel mensen kunnen gelukkig terecht bij vrienden en familie in het dorp. Voor een aantal mensen is opvang geregeld. Iedereen heeft voor vanavond onderdak. De samenwerking tussen de hulpverleners is goed verlopen.”

De verwachting is dat de werkzaamheden nog de rest van de nacht gaan duren en morgen verder zullen gaan. Pas als de klokken gezekerd zijn, is de situatie veilig genoeg voor bewoners om terug te keren. Ook kunnen de winkels dan weer open. De verwachting is dat dit morgenmiddag rond 15.00 uur het geval is. Het gebied blijft in ieder geval tot in de loop van morgenochtend afgezet. De eerder aangekondigde braderie op het Amstelplein gaat uit voorzorg niet door.

Hekken
Om veiligheidsredenen blijft het gebied direct om de kerk ook na morgenmiddag in de hekken staan. Er worden in de loop van de dag steigers om het voorschip van de kerk geplaatst om vallende delen op te vangen.

Burgemeester Oudshoorn: “Alleen als het veilig is, mogen mensen weer in het gebied. We hebben goede hoop dat dat morgenmiddag gaat gebeuren. Daar wordt vanavond, vannacht en morgen nog hard aan gewerkt.”

Winkeliers:'Het is een spel'.
Winkeliers van het naastgelegen winkelcentrum reageerde woedend op het plotselinge besluit tot ontruiming. Volgens hen gaat het om een politiek spel om de kerk zo snel mogelijk te kunnen afbreken na jarenlang gesteggel.

Stichting B.O.U.D. Uithoorn pleit voor het behoudt van de kerk. Het kerkbestuur zelf heeft enkele jaren geleden een ander onderkomen gevonden in een kleiner kerkgebouw in de plaats. Zij zeggen de onderhoudskosten van de grote kerk niet meer te kunnen ophoesten. Wie nu voor de kosten gaat opdraaien is nog onbekend.

Steeds meer kerken in Nederland komen leeg te staan door het wegblijven van gelovigen.

Soap wordt vervolgd.
Provincie:
Tag(s):