maandag, 18. juni 2012 - 22:48 Update: 08-07-2014 0:50

Italië door met dank aan Spanje

(Elf Voetbal) Italië heeft zich met de hakken over de sloot gekwalificeerd voor de kwartfinales van het EK 2012. Tegen Ierland maakten twee doelpunten het verschil: 2-0.

De Italianen hadden het niet in eigen hand. Een 2-2 gelijkspel tussen Kroatië en Spanje zou immers betekenen dat de equipe van bondscoach Cesare Prandelli als derde zou eindigen in Groep C. Maar Spanje won (0-1), tot vreugde van La Squadra Azzurra. Tien minuten voor rust werd het eerste doelpunt geproduceerd door Antonio Cassano: 1-0.

In het tweede bedrijf liet invaller Mario Balotelli zich gelden. In de negentigste minuut verdubbelde de 21-jarige aanvaller de marge: 2-0. Ierland speelde toen met tien man door een tweede gele kaart van Keith Andrews. Italië had het meeste balbezit en ontwikkelde de meeste kansen.

Spanje
De Spanjaarden hadden over de hele wedstrijd gezien het overwicht. Zij waren het vaakt in balbezit en creëerden de meeste kansen. Kroatië, met ex-Eredivisionist Danijel Pranjic in de gelederen, bood echter uitstekend tegenstand. De mannen van bondscoach Vicente Del Bosque kwamen dan ook lange tijd niet tot scoren. Tot aan de 88e minuut welteverstaan. Toen legde invaller Jesus Navas de bal op aangeven van Andrés Iniesta achter doelman Stipe Pletikosa: 0-1.

Het bleef bij dat ene doelpunt. Spanje is Groep C daardoor als groepshoofd geëindigd, voor Italië. La Squadra Azzurra behaalde vandaag een 2-0 overwinning op Ierland.