maandag, 25. juni 2012 - 8:02 Update: 08-07-2014 0:49

Italië verslaat Engeland vanaf de stip na fraai voetbalgevecht

(Elf Voetbal) Italië heeft een fraai voetbalgevecht weten te winnen van Engeland. De ploeg slaagde er gedurende de reguliere speeltijd niet in om voor een beslissing te zorgen, maar na strafschoppen moesten The Three Lions buigen.

Hiermee is Italië na Portugal, Duitsland en Spanje de vierde halve finalist op het EK.


Bij Engeland kon bondscoach Roy Hodgson aantreden zonder wijzigingen, terwijl Italië-keuzeheer Cesare Prandelli wel enkele wissels moest doorvoeren. Zo kon centrale verdediger Giorgio Chiellini niet aantreden, wegens een blessure. De mandekker werd vervangen door zijn Juventus-ploeggenoot Leonardo Bonucci. Ook Mario Balotelli kreeg weer een basisplaats. Dit ging ten koste van Antonio Di Natale.

Eerste helft
Na drie minuten spelen was de eerste grote mogelijkheid al een feit. Daniele de Rossi besloot vanaf zo'n 25 meter het leer vol op de slof te nemen. De fraaie poging eindigde buiten het bereik van Joe Hart op de paal. Nog geen minuut later sprongen ook de Engelse supporters van de banken. Glenn Johson dook ineens op voor het doel van Gianluigi Buffon, maar zijn poging mistte de kracht om de ervaren goalie te passeren.

In het vervolg nam Engeland verrassend het initiatief. De ploeg werd enkele keren gevaarlijk via onder andere Wayne Rooney en Danny Welbeck. Italië kwam slechts sporadisch via een counter aan aanvallen toe. Uit een van deze tegenstoten werd Mario Balotelli fraai bereikt door Andrea Pirlo. Het enfant terrible dacht met een fraaie stift Engeland-goalie Hart te kunnen verschalken. Echter wist John Terry zijn doelman op het laatste moment de helpende hand te bieden met een keurige sliding.

Even later was diezelfde Mario Balotelli gevaarlijk na een fraai passje van Ricardo Montolivo. De poging van de aanvaller mistte de kracht om zijn ploeggenoot bij Manchester City, Joe Hart, te verschalken. Even later liet Engeland weer van zich horen. Een keurige aanval werd door Welbeck bijna bekroond, maar het schot van de jonge aanvaller vloog net over het doel. De grootste kans in de eerste helft viel zo'n vijf minuten voor de rust te noteren. Antonio Cassano wist het speelvoorwerp knap voor het doel te koppen, waarna Balotelli met twee verdedigers in zijn nek kon aanleggen voor een schot. De mandekkers maakten het de Italiaan echter net iets te lastig, waardoor de poging over het doel verdween.

Tweede helft
Het tweede bedrijf begon met een grote kans voor wederom Daniele de Rossi. Een kopbal kwam voor de voeten van de middenvelder terecht, maar de precisie ontbrak in zijn schot. Even later was het Balotelli die Hart weer eens op de proef stelde, echter bleef de doelman wederom soeverein. Ook Montolivo kon met een rebound niet voor verandering op het scorebord zorgen.

Tot aan de tachtigste minuut kwamen beide ploegen niet tot scoren. Beide coaches besloten hierom enkele wissels door te voeren. Zo kwam Andy Carroll erin bij Engeland en werd Cassano aan de Italiaanse zijde gewisseld voor Alessandro Diamanti. Ook de invallers konden een verlenging niet vermijden.

Verlenging
Deze extra minuten begonnen met kansen aan beide kanten. Vooral voor het Italiaanse doel vond enkele malen een heuse scrimmage plaats, maar ook de Squadra Azurra wist via uitbraken gevaarlijk te worden. Na precies honderd minuten spelen eindigde een poging van invaller Diamanti op de paal.

Na 113 minuten spelen leek invaller Antonio Nocerino eindelijk voor de beslissing te zorgen. De middenvelder kopte een voorzet in het dak van het doel, maar zag tot zijn teleurstelling dat de assistent-scheidsrechter de treffer afkeurde, waarna strafschoppen volgden.

Strafschoppen
De eerste strafschop werd genomen door Balotelli. De Italiaan wist zijn Manchester City ploeggenoot Joe Hart te verslaan. Vervolgens scoorde Engeland-aanvoerder Steven Gerard namens zijn ploeg. De eerste misser kwam op naam van Riccardo Montolivo. De middenvelder schoot zijn pingel ruim naast het Engelse doel.

Vervolgens wist de onzichtbare Wayne Rooney snoeihard raak te schieten, waarna Andrea Pirlo met een uiterst koel stiftje de spanning terugbracht. Vervolgens schoot Young namens Engeland op de lat, waardoor beide ploegen weer op gelijke hoogte stonden.

Toen Ashley Cole mistte kon Diamanti voor de beslissing zorgen. De aanvaller schoof de bal vervolgens simpel in de linkerhoek, waardoor Italië zich bij de halve finalisten voegt.
Categorie:
Tag(s):