woensdag, 2. mei 2012 - 9:16

Jonge tieners zijn minder gaan drinken

In vergelijking met hun leeftijdsgenoten in Europa, de Verenigde Staten en Canada doet de Nederlandse jeugd het goed. De jongeren tussen 11 en 15 jaar zijn minder gaan drinken, roken wat minder, gaan minder uit met vrienden en hebben minder vaak onveilige seks.

Dit blijkt uit de internationale studie Health Behaviour in School-aged Children van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO die vandaag wordt gepubliceerd, zo melden verschillende media woensdag. Het onderzoek wordt elke vier jaar gedaan onder 11-, 13- en 15-jarigen in ruim veertig landen. Aan het onderzoek deden in totaal zo'n 200.000 jongeren mee. De Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau namen deel aan het onderzoek en leverden de Nederlandse data.

Ouders
Nederlandse ouders houden hun kinderen laatste jaren 'weer wat korter', zo stelt hoofdonderzoeker Wilma Vollebergh, hoogleraar algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht in de Volkskrant. Maar ondanks de wat strengere ouders blijken Nederlandse kinderen te behoren tot de gelukkigste van de wereld. 'Daarbij spelen sociale factoren een sterke rol. Nederlandse kinderen hebben een goede band met hun ouders, familie en vrienden. Ook speelt mee dat Nederland een welvarend land is met weinig sociale ongelijkheid'', aldus Vollebergh.

{b> Daling alcoholgebruik onder 11-, 13- en 15-jarigen

Stonden de 11- en 13-jarigen 4 jaar geleden nog in de middenmoot wat betreft alcoholgebruik, nu blijkt uit het onderzoek dat het alcoholgebruik onder hen flink is afgenomen. Zij scoren qua alcoholgebruik bijna het laagst. De groep 15-jarigen staat in de middenmoot, terwijl zij 5 jaar geleden wat alcoholgebruik betreft nog in de top stonden.

Alcholvergiftiging
Vorig jaar belandden in Nederland meer dan 750 jonge kinderen met een alcoholvergiftiging op de eerste hulp. Volgens Kinderarts Nico van de Ley deskundige op het gebied van comazuipen, stijgt het aantal excessen, terwijl de gemiddelde consumptie kan dalen', aldus de Volkskrant

In dezelfde krant benadrukt hoogleraar Vollebergh dat de berichten over comazuipen de grote risico's van alcoholgebruik door kinderen zichtbaar maken.
Maar onderzoekers zien sinds 2001 het alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren juist dalen. De campagnes over de schadelijke effecten op het kinderbrein door alcohol hebben volgens haar succes gehad. Ouders zijn alerter geworden.
Provincie:
Tag(s):