zaterdag, 15. december 2012 - 20:00

Jongeren onder de 16 jaar komen makkelijk aan alcohol

Van de jongeren onder de 16 komt 71 procent gemakkelijk aan alcohol. bij voorbeeld via oudere vrienden.

Twintig procent heeft zelf wel eens geprobeerd om drank te kopen toen zij jonger dan 16 waren, vooral in cafés en supermarkten. En dat lukte bij alle jongeren onder de 16 één keer of vaker (93%). Dit meldt EénVandaag zaterdag op basis van onderzoek onder 2000 jongeren van wie er 600 minderjarig zijn.

Na 1 januari 2013, als de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht is, riskeren jongeren onder de 16 jaar een boete als zij alcohol bij zich dragen in de openbare ruimte. Maar 78% van de jongeren vindt dit prima.

Ook is een meerderheid van de jongeren voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen ven drinken van alcohol. Daar moet de Tweede Kamer nog over stemmen, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen betekent dat dan ook jongeren van 16 en 17 jaar strafbaar zijn als zij alcohol bij zich hebben. De ondervraagde 16 en 17-jarigen vinden dat er voor hen een uitzondering gemaakt moet worden, aangezien zij nu al mogen drinken.

Veertig procent van de minderjarige drinkers uit het onderzoek geeft aan evenveel te zullen blijven drinken als hen dit op een boete kan komen te staan. Een derde zegt in dat geval tot hun 18e minder of helemaal niet meer te gaan drinken in het openbaar, en de rest weet het nog niet.

Vanaf 1 januari 2013 mogen gemeenten ook de happy hours verbieden. Maar een kleine meerderheid van de jongeren vindt dat happy hours niet verboden moeten worden, omdat jongeren dan toch niet minder gaan drinken. Als de drank in cafés duurder wordt, gaan jongeren thuis meer drinken.
Provincie:
Tag(s):