donderdag, 24. mei 2012 - 19:35 Update: 08-07-2014 0:51

Kaal en een man? Verhoogd risico op prostaatkanker

Onderzoekers van de University of Toronto hebben gemeld dat kale mannen een hoger risico hebben op prostaatkanker.

Er werden 214 mannen tussen de 59 en 70 jaar onderzocht. Deze mannen hadden een gemiddelde PSA-waarde van 5,8. De mannen moesten allemaal een biopt laten nemen om te kijken of ze prostaatkanker hadden. Naast het onderzoek naar de biopt werd er ook gekeken hoeveel haar de mannen nog op hun hoofd hadden en waar dat haar zat. Hoe kaler de mannen hoe meer prostaatkanker er werd gevonden.

"Kale mannen zouden zich ervan bewust moeten zijn dat ze profijt kunnen hebben van vroegere screening en, indien nodig, een eerdere biopsie. In ons onderzoek bleek dat hoe kaler de mannen waren, hoe vaker ze prostaatkanker bleken te hebben", zegt Neil Fleshner.

De onderzoekers leggen een link tussen mannelijke hormonen en prostaatkanker. De tostestoron die verantwoordelijk is voor de haargroei (dihydrotestosteron) laat de haarfollikels krimpen. Er is een kans dat dit hormoon ook prostaatkanker laat ontwikkelen.

Niet iedereen is van het onderzoek overtuigd. Naast de hormonen zijn er nog andere factoren die een rol spelen. Dit moet eerst beter onderzocht worden voordat er conclusies getrokken worden meld bijvoorbeeld Nelson Stone van de Mount Sinai School of Medicine.
Categorie:
Tag(s):