woensdag, 14. maart 2012 - 19:24

Kamer spreekt over vuurwerkverbod

Den Haag

Op initiatief van de Partij voor de Dieren buigt de Tweede Kamer zich binnenkort over de gevolgen van vuurwerk in Nederland. Op 18 april zal een hoorzitting worden georganiseerd waarin onder meer oogartsen, milieuspecialisten, vuurwerkexperts, politie en burgemeesters aan het woord komen over hun visie op het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling.

De Partij voor de Dieren vraagt sinds haar intrede in het parlement aandacht voor de groeiende ellende die vuurwerk veroorzaakt voor mens, dier en milieu. Als gevolg van de knallende jaarwisseling lopen jaarlijks honderden mensen ernstig letsel op, waaronder een groot aantal kinderen. Zo heeft het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap bekend gemaakt dat na de laatste jaarwisseling 207 patiënten behandeld moesten worden voor oogletsel. Daarvan zijn 21 mensen aan één oog blind geraakt. De helft van de slachtoffers waren omstanders, die zelf geen vuurwerk afschoten. Het meeste letsel werd veroorzaakt door siervuurwerk, vooral vuurwerkpotten.

Het geknal bezorgt bovendien miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat daarbij zware metalen en andere zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. De schade bedraagt naar schatting ieder jaar honderden miljoen euro’s. Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo afval worden opgeruimd. De Partij voor de Dieren wil daarom dat het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden wordt. Vuurwerk kan in plaats daarvan worden afgestoken in professioneel georganiseerde vuurwerkshows.
Provincie:
Tag(s):