zondag, 12. februari 2012 - 16:09

Kans op gladde wegen door sneeuw en ijzel

Badhoevedorp

Zondag dient het verkeer in het hele land rekening te houden met gladde wegen als gevolg van sneeuwval en ijzel. Dit meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) zondag.

Lichte sneeuwval
Vanuit het noorden trekt bewolking over het land, waaruit lichte sneeuw valt. Dit zal waarschijnlijk 1 tot 2 cm zijn. Zondagmiddag zal dit in het midden van het land vallen, verwacht Meteo Consult. Daarna kan de sneeuw overgaan in ijzel.

IJzel valt to nu toe mee
De hoeveelheid ijzel lijkt tot dusver mee te vallen. Deze sneeuwval zal op het grootste deel van de wegen geen aanleiding geven tot gladheid omdat de wegen goed gestrooid zijn en met de oplopende temperaturen het zout goed zijn werk doet. Op rijbanen met ZOAB dient het verkeer wel rekening te houden met gladheid.

Motregen
Vanavond trekt dikkere bewolking het land binnen. Uit deze bewolking kan hier en daar zeer lichte neerslag vallen. Omdat de temperatuur op enige hoogte al flink is opgelopen valt deze zeer beperkte neerslag als motregen.

Rijpvorming op wegdel
Met de goed gestrooide wegen verwacht Meteo Consult hierdoor geen noemenswaardige gladheid op het hoofdwegennet. Komende nacht vindt door de oplopende temperaturen en het binnenkomen van vochtige lucht flinke condensatie (rijpvorming) plaats op de nog koude wegen.

Boven vriespunt
In het westen komen de meeste wegen al in de loop van de nacht boven het vriespunt. In het oosten blijven de wegen tot ver in de ochtend meest onder het vriespunt. Op die plaatsen waar de weg nog onder nul is zal het zout goed zijn werk doen, al kunnen in de vroege uren vooral de linker rijstroken van ZOAB wegen wat wit zijn uitgeslagen.

Maandag
De gladheid valt door de wegbeheerder goed te bestrijden, daarom wordt ook maandagochtend geen gladheid verwacht. Op lokale wegen en op wegen waar niet gestrooid is kan wel gladheid voorkomen.

Door de verder oplopende temperatuur komen de wegen in de loop van maandag boven het vriespunt en zal ook de hinder door gladheid op lokale wegen gaan afnemen.

Maandagavondspits
Tijdens de avondspits zal het verkeer hinder ondervinden van regen. Ondanks dat verwacht de VID een gebruikelijk spitsbeeld, de categorie licht met een totale filelengte van maximaal 150 kilometer rond 17.45 uur.
Provincie:
Tag(s):