vrijdag, 16. maart 2012 - 18:15 Update: 08-07-2014 0:53

Kartelwaakhond bespaart huishoudens ruim €35 per jaar

Den Haag

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in 2011 ruim €50 miljoen aan boetes opgelegd aan bedrijven die de mededingingswet hebben overtreden.

Dankzij deze en andere maatregelen van de NMa besparen consumenten in totaal €265 miljoen. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vrijdag aan de Eerste en Tweede Kamer.

Toezicht op concurrentie
De NMa zorgt er voor dat markten goed werken en kan bedrijven die kartelafspraken maken of hun machtspositie misbruiken beboeten. Ook voorkomt de NMa dat ondernemers na fusies een te groot marktaandeel krijgen. Met een jaarbudget van ruim €45 miljoen betekent dit dat de maatschappelijk toegevoegde waarde van de NMa in 2011 bijna zes keer groter was dan wat zij de belastingbetaler kost.

“Wat de NMa doet is lang niet altijd zichtbaar of goed in cijfers te vatten, maar het levert consumenten wel degelijk iets op”, aldus minister Verhagen. “Goed toezicht op concurrentie tussen bedrijven levert per huishouden een besparing van zo’n drie à vier tientjes per jaar op”.

Boetes
In 2011 trad de NMa onder meer op door boetes op te leggen aan wasserijen, afvalverwerkers en handelaren op executieveilingen. Ook werd opgetreden tegen te hoge tarieven voor het transport van gas en de manier van klantenwerving van energiebedrijven.

Vanaf 1 januari 2013 zullen de Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) samen gaan in de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het belang van de consument staat bij deze nieuwe onafhankelijke autoriteit centraal.
Categorie:
Tag(s):