dinsdag, 2. oktober 2012 - 19:47

Kernfysische Dienst: Reactorvat Borssele veilig

Borssele

De Kernfysische Dienst (KFD) stelt dat het reactorvat van de kerncentrale in Borselle aan alle geldende veiligheidseisen voldoet. Het reguliere onderzoek dat al gepland stond voor begin 2013 is voldoende om op de veiligheid van de centrale toe te zien.

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer namens de KFD.

Geen aanleiding voor extra maatregelen
Afgelopen augustus concludeerde de KFD al dat de problemen in 2 Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geen aanleiding geven voor extra maatregelen in Borssele.

Die conclusie herhaalt de KFD nu op basis van meer informatie over het soort staal dat is gebruikt voor het reactorvat en de metingen die zijn gedaan bij de productie van het reactorvat van Borssele.

Samenwerking België en Nederland
In de tussentijd heeft minister Verhagen met zijn Belgische collega Milquet afgesproken de informatievoorziening en samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van nucleaire veiligheid verder te verbeteren. Ook komt er een gezamenlijk oefening en de nationale toezichthouders gaan meer samenwerken.

Kernfysische Dienst
In Nederland is de Kernfysische Dienst verantwoordelijk voor het onafhankelijk toezicht op de veiligheid van kerncentrales. Vanwege berichten dat er een verband zou bestaan tussen de kernreactoren in het Belgische Doel en Tihange en de kernreactor in Borssele had minister Verhagen de Kernfysische Dienst gevraagd of extra maatregelen in Borssele nodig zouden zijn.

Internationale veiligheidseisen
Ook Europese experts hebben gekeken naar de veiligheid van Borssele. Ook uit deze zogeheten stresstest blijkt dat Borssele aan alle internationale veiligheidseisen voldoet. In 2011 stuurde minister Verhagen deze resultaten al naar de Tweede Kamer, deze lezing werd deze week bevestigd door Brussel.
Provincie:
Tag(s):