dinsdag, 11. december 2012 - 14:45

Kerstgedachte bij hulp aan jonge Est na paniekaanval

Groningen

Het bizarre verhaal van een 22-jarige man uit Estland, die afgelopen zaterdagmiddag in Groningen in verwarde toestand naakt over straat holde nadat hij vlak daarvoor in het water was gesprongen en door de politie werd opgevangen heeft een bijzonder goede afloop gekregen die in menig kerstverhaal niet zou misstaan.

‘Goede samenwerking tussen de politie, Makro, het consulaat van Estland en de Koninklijke Marechaussee heeft uiteindelijk voor de 22-jarige man uit Estland tot een mooie oplossing geleid van een trieste situatie’, meldt de politie dinsdag.

Paniekaanval
Politieagenten troffen afgelopen zaterdag, 8 december, de Est aan in de omgeving van de Oostersluis in Groningen. De Est verbleef al drie maanden in ons land. Hij had een paniekaanval gekregen, waarna de jongeman met achterlating van zijn spullen in een sloot was gesprongen.

De verkleumde Est werd door omstanders opgevangen. Een bewoner aan de Rijksweg gaf de man een warme douche. Nadat de man, die een verwarde indruk maakte, weer wat was opgewarmd namen agenten hem mee naar het politiebureau.
Dit omdat de man in geestelijke nood verkeerde. Na een gesprek met een psychiater mocht de man het arrestantencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen verlaten.

Hard werken
Hierop liep hij naar de Makro aan het Kattegat in Groningen om daar het pand binnen te gaan. De jongeman had het namelijk koud gekregen. In de groothandelzaak trok hij een dienstjas van de Makro aan. Op camerabeelden bleek vervolgens dat de jongeman niets verkeerds in de zin had. Hij was namelijk hard aan het werk gegaan in het magazijn van het bedrijf en deed diverse schoonmaakwerkzaamheden.

In elk geval werd vastgesteld dat de man niets uit de Makro had weggenomen. Daar deze situatie niet kon doorgaan, werd contact opgenomen met de politie. De Est werd weer meegenomen naar het politiebureau.

Oplossing
De agenten wilden dit keer voorkomen dat de man in zijn toestand de straat op moest. Zij wilden voor deze precaire situatie een oplossing vinden. Na contacten met de leiding van de Makro, het consulaat van Estland en de familie in Estland werd een prachtige oplossing gevonden.

Vliegticket naar Estland
De Makro was bereid om het vliegticket van Amsterdam naar Estland te bekostigen. Ook regelde het bedrijf kleding voor de jongeman. Het consulaat regelde vervolgens dat de man op het vliegveld in Estland door familie zou worden opgevangen.

Eind goed al goed:Naar huis
Vanmorgen, dinsdag 11december, werd de 22-jarige Est door agenten naar Schiphol gebracht. Daar werd hij door de Koninklijke Marechaussee naar de gate begeleid. De Est kon op deze manier herenigd worden met zijn familie en zodoende kerst vieren in zijn thuisland. De jongeman was zichtbaar dankbaar en blij over de geboden hulp.
Provincie:
Tag(s):