maandag, 30. juli 2012 - 13:26

Knapen vermindert regeldruk ontwikkelingsorganisaties

Den Haag

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken heeft deze week de regels van het Medefinancieringsstelsel (MFS II) aangepast.

'Hierdoor krijgen ontwikkelingsorganisaties te maken met aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten en kunnen zij geld efficiënter besteden', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Zo hoeven organisaties hun rapportages niet meer per se in het Nederlands aan te leveren, maar mag het ook in het Engels. Dat scheelt aan vertaalkosten voor de input van medewerkers uit ontvangende landen.

Een ander voorbeeld is de mogelijkheid van organisaties om een gezamenlijke evaluatie te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Tot nu toe moest elke individuele organisatie dat apart doen.

Actualiteit
Ook krijgen organisaties meer vrijheid om bestedingen per programma en per land aan te passen als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Op die manier is het mogelijk beter in te spelen op de actualiteit.

Zo kunnen organisaties met programma’s gericht op nieuwe media of vrijheid van nieuwsgaring flexibeler reageren op nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Arabische Lente.

Knapen had de Tweede Kamer beloofd te kijken wat hij kon doen aan de administratieve druk waar ontwikkelingsorganisaties mee te maken hebben.

Bij de aanpassing van de regels heeft hij rekening gehouden met de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en het door hem gevraagde advies van Actal.
Provincie:
Tag(s):