dinsdag, 3. januari 2012 - 13:05

KNMI waarschuwt voor extreem weer. Problemen in het verkeer

De Bilt

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Vooral in de provincies Noord-Holland en Friesland komen zeer zware windstoten voor tussen 100 en 120 km/uur.

Ook elders is er kans op zware windstoten van 80-90 km/uur, vanmiddag 90-100 km/uur en vlak aan zee mogelijk 100-110 km/uur. In de kustprovincies houden de zware windstoten ook vanavond en komende nacht aan.

Drukte voor brandweer
De wind zorgt inmiddels al voor de nodige problemen. De brandweer heeft inmiddels de handel vol aan stormmeldingen. In veel gevallen gaat het om takken die van bomen dreigen naar beneden te komen of dakbeplating die door de harde wind los dreigt te komen. In Friesland zijn enkele bomen al omgewaaid en in Coevorden staat een schuur op instorten.

Verkeer ondervind last van harde wind
Vooral het vrachtverkeer en voertuigen met aanhanger kunnen in het hele land hinder ondervinden van de wind. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten die de weg op gaan de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen.

VID bericht
Door de harde wind was op de A8 Zaandam - Amsterdam op het knooppunt Zaandam korte tijd de verbindingsweg naar de A7 richting Zaandam afgesloten, door omgewaaide bomen. De A76 is tussen de knooppunten Ten Esschen en Kunderberg afgesloten geweest, omdat daar een vrachtwagen met pallets omgewaaide. En in de regio Rotterdam is op de A15 Ridderkerk - Rozenburg op het knooppunt Vaanplein de verbindingsweg naar de A29 richting Bergen op Zoom afgesloten enige tijd afgesloten geweest in verband met een geschaarde vrachtwagencombinatie.

Ook op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort ging het mis. Tussen het knooppunt Diemen en Muiden schaarde ook een vrachtwagen, waarna er nog maar één rijstrook beschikbaar bleef voor het overige verkeer. Rijkswaterstaat besloot de wisselstrook richting Amersfoort beschikbaar te stellen zodat er makkelijker gepasseerd kon worden. Uiteindelijk slaagde de bergers er in om de vrachtwagen rond 14:45 uur weer op zijn wielen te krijgen, waarna alle rijstroken vrijgegeven konden worden. Om 15:00 uur stond er echter nog steeds een file van ruim 5 kilometer, die maar moeizaam oploste.

Op de A12 richting Den Haag kwam een deel van de verlichting in een van de portalen los te hangen. Rijkswaterstaat kon niet bevestigen of dit dit door de harde wind kwam, maar een woordvoerder noemde dit zeer aannemelijk. Tussen het knooppunt Oudenrijn en De Meern werden vanaf 14:00 uur twee rijstroken afgesloten om de lamp weer op zijn plek te hangen. Hoe lang de reparatie gaat duren is vooralsnog onduidelijk.

Waterschappen treffen maatregelen
De waterschappen in het noorden hebben inmiddels maatregelen getroffen tegen de hoge waterstand door de storm. Echter worden er voor vandaag geen problemen verwacht omdat de wind gunstig is. Wel verwacht men aan het eind van de week meer problemen omdat de regen aanhoud.

Code Oranje
Voor de provincies Noord-Holland en Friesland heeft het KNMI code oranje afgegeven.
Provincie:
Tag(s):