maandag, 21. mei 2012 - 13:51

KNMI:Betere smogwaarschuwingen bij bosbranden

De Bilt

Niet alleen de weersverwachting wordt steeds gedetailleerder, ook smogverwachtingen bijvoorbeeld bij bosbranden worden nauwkeuriger. Dit meldt het KNMI maandag die een mondiaal dekkend systeem heeft ontwikkeld waarmee aan de hand van satellietwaarnemingen bosbranden kunnen worden opgespoord.

Vervolgens wordt een verwachting van de ontwikkeling van de door branden veroorzaakte luchtvervuiling gemaakt op een manier die vergelijkbaar is als bij een gewone weersverwachting.

In de berekeningen worden ook satellietmetingen verwerkt van de hoeveelheid aërosolen (rook), koolmonoxide, stikstofdioxide en ozon. Op die manier kan het KNMI de smog niet alleen lokaliseren, maar ook nauwgezet in kaart brengen welke stoffen de rook bevat en hoe dat in de loop van de tijd verandert.

Heftige bosbranden hangen meestal samen met aanhoudende hitte en langdurige droogte. De laatste jaren hadden met name Portugal en Griekenland daarmee te maken en inmiddels zijn onder meer in Australië de eerste bosbranden van 2012 waargenomen.

Ronduit rampzalig was de situatie in de zomer van 2010 in het westen Rusland. Extreme hitte, waar geen einde aan leek te komen, leidde op grote schaal tot branden in drooggevallen veengebieden.

De van de branden afkomstige rook en luchtvervuiling veroorzaakte in augustus 2010 in de wijde omtrek van Moskou ernstige smog. Vooral in de Russische hoofdstad nam het aantal sterfgevallen dramatisch toe.

Het nieuwe verwachtingssysteem, dat het KNMI gaat hanteren, zorgt voor een betere voorbereiding op de gevolgen van zulke bosbranden. De driedaagse verwachtingen scoren aanzienlijk beter dan de verwachtingen van de hoeveelheid rook die een paar jaar geleden zijn gebruikt bij de Russische bos- en veenbranden, vergeleken met het vorig systeem waarbij de satellietwaarnemingen van branden niet worden gebruikt.

Ook de verwachtingen van de hoeveelheid ozon, koolmonoxide en stikstof dioxide worden nauwkeuriger.

Door de opwarming van de aarde zullen naar verwachting ‘s zomers vaker extreme hittegolven en periodes van droogte gaan optreden, waardoor smog door bosbranden vaker kan voorkomen. Het nieuwe systeem voor verwachtingen van smog door bosbranden, dat gebouwd is in samenwerking met een aantal Europese partners, kan hiervoor tijdig waarschuwen.
Provincie:
Tag(s):