woensdag, 16. mei 2012 - 13:12 Update: 08-07-2014 0:52

KNVB richt pijlen op wantoestanden bij spelersmakelaars

Zeist

(Elfvoetbal) De KNVB is zich een hoedje geschrokken van de verhalen over een wurgcontract van een beoogd Ajacied en zaakwaarnemers die te jonge Feyenoorders benaderen om zich vast te laten leggen. De bond pleit daarom voor onderzoeken.

Het gaat in eerste instantie om de zaak-Dejan Meleg. Mihael Stankovic, gelicentieerd als zaakwaarnemer bij de FIFA, zou met de Serviër (17), die op het verlanglijstje staat van Ajax, een zogenaamd wurgcontract hebben afgesloten.

Stankovic heeft met de vader van Meleg een contract waarbij hij eigenaar is van de voetballer in ruil voor 3000 euro handgeld, zes paar voetbalschoenen en een toelage van 200 euro. Meleg moet 200.000 euro betalen om onder de verbintenis van twintig jaar uit te kunnen komen. Hij mag geen enkel contract tekenen zonder toestemming van zijn begeleider.

"Deze afspraken zijn niet alleen verwerpelijk, maar ook in strijd met de FIFA-reglementen", reageert de KNVB tegen Voetbal International.

Makelaars mogen maximaal tweejarige contracten afsluiten met spelers. Stankovic probeert deze regel te omzeilen door middel van een investeringscontract. KNVB: "Nu de situatie is aangekaart, gaan wij checken of de FIFA op de hoogte is en over de benodigde documenten beschikt."

De Nederlandse voetbalbond onderzoekt tevens hoe het zit met de vermeende contracten die makelaars zouden hebben afgesloten met enkele 14-jarige Feyenoord-jeugdspelers. Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht, die zelf geen licentie bezit, liet vorige week in VI ontvallen dat deze er zijn, ondanks dat spelers officieel pas vanaf hun 16e verjaardag benaderd mogen worden.

"Dat is bij de bond niet bekend. Wij zullen navraag doen en proberen te achterhalen of er in lijn met de huidige regelgeving is gehandeld."
Categorie:
Tag(s):