maandag, 5. maart 2012 - 16:20

Koningin Beatrix opent nieuwe kazerne EOD Soesterberg

Soesterberg

Koningin Beatrix opent woensdagmiddag de nieuwe Sergeant-majoor Scheickkazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Soesterberg. Het is haar eerste publieke optreden sinds het skiongeluk van prins Friso half februari.

Het nieuwe complex beschikt over lesfaciliteiten waar cursisten leren omgaan met explosieven en EOD-materieel, zoals het bompak en robots. Er staat een kenniscentrum, werkplaatsen en er is een modellenzaal voor studiedoeleinden met een uitgebreide collectie explosieven. Verder zijn er loodsen van waaruit EOD-voertuigen direct kunnen uitrukken.

De EOD is verantwoordelijk voor de identificatie en ruiming van explosieven. Dat varieert van vondsten uit de Tweede Wereldoorlog tot geïmproviseerde explosieven. De dienst is actief op het land en op het water.

De EOD krijgt jaarlijks zo'n 2.000 meldingen en dagelijks staan 3 tot 4 EOD-ploegen klaar om ingezet te worden. Daarnaast wordt de dienst ingezet in uitzendgebieden om de Nederlandse eenheden te beschermen.

De kazerne is vernoemd naar de man die als eerste Nederlandse explosieven opruimer omkwam op bevrijd Nederlands grondgebied. Sergeant-majoor Scheick voerde in 1945 bevel over de sectie die mijnen ruimden in Bergen op Zoom.
Provincie:
Tag(s):