dinsdag, 22. mei 2012 - 18:37

Koningin opent provinciehuis Fryslân

Leeuwarden

Koningin Beatrix heeft dinsdagmiddag het Friese provinciehuis in Leeuwarden officieel geopend. Bij aankomst zong een groot koor koningin Beatrix toe.

Het koor zong het speciaal voor de opening geschreven lied Mei-inoar ien (Met elkaar één). Zanger Syb van der Ploeg componeerde het lied en schreef de tekst. Dirigent Anne Oosterhaven leidde de korenzang.

Rede van Fryslân
In de Statenzaal sprak prof. dr. C.N. Teulings, directeur van het CPB, de eerste Rede van Fryslân uit. De Rede van Fryslân is een bespiegeling van Fryslân in het jaar 2040. De provincie wil deze rede jaarlijks herhalen. Na de gesproken Rede van Fryslân vertolkte Gerrit Breteler, samen met koor en brassband 'De Wâldsang', de muzikale Rede van Fryslân.

Rondleiding
Na het programma in de Statenzaal maakte de Koningin een rondleiding door het nieuwe provinciehuis. Op de afdeling Informatisering en Automatisering (I&A) ontmoette zij medewerkers van de provincie. Na de rondleiding verrichtte de koningin de officiële openingshandeling.

Zij draaide de Friese vlag in top van een mast, waarna een porseleinen harnas werd onthuld. Het harnas is onderdeel van een serie van elf harnassen. Deze staan symbool voor de elf steden en de kracht en de toekomst van Fryslân. De harnassen behoren tot de provinciale kunstcollectie. Ze zijn ontworpen door kunstenaar Hans van Houwelingen.

Op tijd klaar en binnen beschikbare budget
Het nieuwe provinciehuis is ontworpen door architect Sjoerd Soeters. Bijzonder aan het gebouw is dat binnen een monumentaal stedelijke omgeving het monumentale gedeelte en de nieuwbouw perfect samengaan. Het gebouw is op tijd en binnen het beschikbare budget van 79,8 miljoen gerealiseerd en opgeleverd.
Provincie:
Tag(s):