woensdag, 28. november 2012 - 15:30

Koninklijke opening Hanzelijn op 6 december

Dronten

Ja ja er is een nieuwe trein in Dronten. Wat zijn we toch een bofkonten!! Luisa Kamermans is de winnaar van de gedichtenwedstrijd die ProRail heeft uitgeschreven.

Zij mag met burgemeester De Jonge in de Koninklijke trein op 6 december om het gedicht voor te dragen aan H.M. Koningin Beatrix.

"Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan...", schrijft ze in het gedicht. De Koninklijke trein stopt 6 december om 11.30 uur in Dronten. ProRail luistert die dag de Koninklijke opening van de Hanzelijn op met lokale musici en lekkernijen.

Zo treedt in Dronten Harmonie Eendracht Dronten op en krijgt publiek huisgemaakte appel-muffins. Publiek in Dronten is 6 december vanaf 10.50 uur van harte welkom op het Stationsplein.

Maandagochtend brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein
De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december.

De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Jury
Een jury bestaande uit Antonius de Knegt (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam.

Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord "Hanzelijn" vormden.
Provincie:
Tag(s):