vrijdag, 2. november 2012 - 20:29

Koopkracht zal komende jaren dramatisch dalen

De komende kabinetsperiode zal de koopkracht van grote groepen Nederlanders er nog veel meer op achteruitgaan dan VVD en PvdA beloven. In de komende 5 jaar zullen sommige groepen tot wel 20 procent minder te besteden hebben.

Tot die conclusie komen experts die op verzoek van RTL Nieuws het regeerakkoord van VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom bestudeerden. Dit maakt RTL Nieuws vrijdag bekend.

Het Centraal Planbureau (CPB) meldt dat de ingrepen bij sommige groepen nog veel harder aankomen dan gedacht. Zo gaan alleenverdieners, gepensioneerden en mensen met een uitkering er fors op achteruit, zo schrijft RTL Nieuws. Voor alleenverdieners is een koopkrachtdaling van 10 procent geen uitzondering, maar ook dalingen van 20 procent zijn niet uitgesloten. Gepensioneerden gaan er tot 25 procent op achteruit en een deel van de mensen met een uitkering moet het zelfs met 30 procent minder koopkracht doen.

CPB-stukken worden niet vrijgegeven

Volgens bronnen van RTL worden de cijfers bevestigd in stukken van het CPB die niet worden vrijgegeven. Het CPB berekende de gevolgen van het regeerakkoord. Het CDA wilde de cijfers ook nog door het Nibud laten doorrekenen, maar de regeringspartijen stemden tegen.

Veranderingen na verkiezingen van 12 september

Er is veel veranderd sinds de verkiezingen op 12 september. Voor die tijd paaide Rutte zijn kiezers nog met de mededeling dat hij iedereen die werkt via de arbeidskorting 1000 euro belastingverlaging zou geven. Samsom deed ook een duit in het verkiezingszakje en meldde dat straks met een nieuw kabinet van VVD en PvdA de koopkracht van lage inkomens met 2 procent zou stijgen, voor middeninkomens gelijk zou blijven en voor rijken met 0,6 procent zou dalen.

Reactie Rutte

Premier Rutte heeft gereageerd en spreekt tegen dat groepen Nederlanders de komende jaren tientallen procenten inleveren. Volgens hem is er niets dat daar op wijst. De VVD-leider zei dat vrijdagavond tijdens een congres van de VVD-bestuursvereniging in Lunteren.
Provincie:
Tag(s):