donderdag, 30. augustus 2012 - 10:19 Update: 08-07-2014 0:47

Krimp consumptie huishoudens kleiner

Den Haag

Huishoudens hebben in juni 0,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in juni 2011.

Volgens het CBS is de krimp beduidend kleiner dan in de voorgaande maanden. Dit heeft te maken met het duurder worden van auto’s door belastingmaatregelen per 1 juli. Veel consumenten anticipeerden op de komende prijsverhoging en kochten in juni een nieuwe auto. Zonder toename van het aantal gekochte nieuwe auto’s zou de consumptiekrimp een half procentpunt groter geweest zijn. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan duurzame goederen waren in juni maar iets lager dan een jaar eerder (-0,2 procent). In de voorafgaande maanden werd veel minder besteed aan deze conjunctuurgevoelige goederen. Behalve aan nieuwe personenauto’s werd ook fors meer besteed aan consumentenelektronica. Aan woninginrichting, kleding en huishoudelijke artikelen werd echter minder besteed dan een jaar eerder.

Aan voedings- en genotmiddelen werd 0,2 procent minder besteed, net als aan diensten. De bestedingen aan overige goederen, waaronder motorbrandstoffen, krompen met 3,7 procent het meest.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze verslechterden in augustus een fractie.
Categorie:
Tag(s):