donderdag, 23. februari 2012 - 9:48 Update: 08-07-2014 0:54

Krimp consumptie iets kleiner

Door huishoudens werd in december 1,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De krimp was iets kleiner dan die in de voorgaande maanden. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Dit heeft het CBS donderdag bekendgemaakt.

De consumptie van goederen was bijna 3 procent lager dan een jaar eerder. Dit kwam doordat in december 2011 veel minder gas verbruikt werd dan in de zeer koude decembermaand van 2010. Bij een even hoog gasverbruik had de consumptie vrijwel op hetzelfde niveau gelegen als een jaar eerder.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was bijna 1 procent hoger. Daarvoor werd een half jaar lang minder besteed aan voeding. Ook aan duurzame goederen werd 1 procent meer besteed. In de voorgaande maanden was er nog sprake van een flinke afname. Er werden in december vooral meer nieuwe auto’s gekocht. Ook werd er meer besteed aan kleding.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze veranderden in februari weinig, net als in januari.
Categorie:
Tag(s):