zondag, 10. juni 2012 - 23:09 Update: 08-07-2014 0:50

Kroatië doet wat het moet doen: Drie punten tegen Ierland

[ELF- Voetbal] Kroatië heeft zondagavond uitstekende zaken gedaan op het EK. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic won haar openingswedstrijd in Poznán met 1-3 van Ierland, waardoor het voorlopig aan kop gaat in Groep C.

Bij Kroatië begon de lichtgeblesseerde Vedran Corluka centraal in de verdediding, terwijl zijn ploeggenoot bij Tottenham Hotspur, Niko Kranjcar, op de bank startte. Aan de kant van Ierland koos bondscoach Giovanni Trapattoni voor de verwachte basiself. De wedstrijd werd gearbitreerd door Nederlander Björn Kuipers en zijn assistenten.

Bij de eerste scoringsmogelijkheid van het duel was het direct raak. VfL Wolfsburg-Aanvaller Mario Mandzukic gleed uit, maar bij het opstaan kopte hij vanaf zo'n twaalf meter fraai raak na een voorzet van Darijo Srna: 1-0. Bij de treffer zag Ierland-doelman Shay Given er niet sterk uit. De goalie reageerde traag op de inzet van Mandzukic. Het vervolg van de openingsfase werd gedomineerd door Kroatië, terwijl Ierland er via counters uit probeerde te komen.

Na negentien minuten was het alweer gelijk. Aiden McGeady mocht aan de zijkant van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap. De vleugelaanvaller van Spartak Moskou wist het leer op het hoofd van Sean St. Ledger te krijgen. De verdediger won het duel van Corluka om het speelvoorwerp vervolgens tegen het net te koppen: 1-1.

Bij de volgende kans van Kroatië zag Given er stukken beter uit. Ivan Perisic speelde zichzelf vrij, waarna hij van zo'n twintig meter kon uithalen. Het 'zwabberschot' werd uitstekend gepareerd door Given. Even later eindigde een schot van Luka Modric met hetzelfde lot. Echter moest Given nog voor de rust wederom de bal uit het halen. Nikica Jelavic leek buitenspel te staan na een schot van Modric, waarna hij de bal simpel over de goalie van Ierland heen tikte 2-1. Na het bestuderen van de herhaling viel er te discussiëren over de beslissing van Kuipers.

Vijf minuten na de rust was het duel beslist. Een voorzet van Perisic werd uitstekend binnengeknikt door Mandzukic, die zijn tweede treffer van de avond maakte: 3-1. In het vervolg van de wedstrijd deed Kroatië het rustig aan, terwijl Ierland met al haar manschappen probeerde er nog wat van te maken. De groenwitten kregen in de slotfase nog enkele flinke kopkansen via Keith Andrews, terwijl Ivan Rakitic gevaarlijk werd namens Kroatië. Echter werd er niet meer gescoord.

Door de 3-1 zege gaat Kroatië aan kop in Groep C. Eerder op de avond speelde Spanje gelijk tegen Italië (1-1). Aankomende donderdag speelt Kroatië tegen Italië en Spanje tegen Ierland.
Categorie:
Tag(s):