maandag, 15. oktober 2012 - 22:11

Kroonluchter voltooit Michaelskapel van de Domtoren

Utrecht

Met het ontsteken van de nieuwe smeedijzeren kroonluchter in de Michaelskapel van de Domtoren opent burgemeester Wolfsen a.s. zaterdag 20 oktober de Museumnacht Utrecht.

Het bijzondere object, dat werd vervaardigd door de beroemde Utrechtse kunstsmedenfamilie Van der Horst, voltooit het voormalige privéverblijf van de bisschop van Utrecht en geeft de sfeer in deze veelvuldig als trouwkapel gebruikte ruimte een extra dimensie. De imposante kroonluchter is vanaf zondag 21 oktober a.s. voor het publiek te bewonderen.

Het gewicht van de smeedijzeren constructie is ongeveer 260 kilo. De grootste smeedijzeren hoepel heeft een doorsnede van twee meter met 24 kaarsenarmen. De zes kettingen hebben een totale lengte van zestig meter en zijn bevestigd aan smeedijzeren hoepels met gesmede ogen. De kaarsenhouders zijn naar het ontwerp van de wandkandelaars.

Drie generaties
De Utrechtse kunstsmid Axel van der Horst heeft het object samen met zijn zoons Wout en Eward geproduceerd en verwerkte in het ontwerp de al bestaande wand- en staande kandelaars van de Michaelskapel uit 1928. Omdat deze destijds door de grootvader van Van der Horst werden gemaakt en bovendien diens neef Kees een model van de torenspits vervaardigde, is nu werk van drie generaties van de beroemde smedenfamilie in de Domtoren terug te zien.

Steunpilaren
Het bijzondere pronkstuk is gefinancierd door de zogenaamde ‘Domtoren Steunpilaren’, Utrechtse bedrijven en organisaties die het prominente stadssymbool een warm hart toedragen, bijzondere projecten in en rond de toren mede financieren en te zien zijn in een speciale vitrinepresentatie in het ontvangstgebouw van de toren. De organisaties zijn: Gemeente Utrecht, De Reiger catering, Huize Molenaar, Janssen Installatiebedrijven, Plegt-Vos Middelkoop, Joh. Van Doorn Schilders en Rabobank Utrecht.
Provincie:
Tag(s):